Току що Григор Димитров изгуби от Франсис Тиафо с 1:3

...
Току що Григор Димитров изгуби от Франсис Тиафо с 1:3
Коментари Харесай

Григор се бори като лъв, но изгуби от американец след драма и напусна корта в Мелбърн

Току що Григор Димитров изгуби от Франсис Тиафо с 1:3 сета в 1/8-финален мач от Аустрелиън Оупън във Мелбърн.

Американецът поведе с 2:0 след 7:5 и 7:6 (8:6), само че Гришо завоюва третия сет след тайбрек - 7:6 (7:1), и върна интригата. Тиафо обаче взе четвъртия сет със 7:5, а с това и крайната победа.-

Това е първата победа на Тиафо против българина от три мача. 

На 1/4-финала янкито, който през днешния ден навършва 21 години, ще срещне Рафаел Надал.

ПЪРВИ СЕТ

Григор стартира с сполучлив втори сервис по правата от полето за тъждество, който не бе върнат от Тиафо, а втората точка също бе бърза и пристигна след бекхенд в мрежата на американеца. За 40-0 Димитров записа ас номер 1 - плосък сервис по правата от полето за тъждество, а геймът бе извоюван след по-продължително разиграване и превъзходен форхенд по диагонала в придвижване на Григор, принудил Тиафо да прати топката в навън - 1:0, пише Sportal.bg.

21-годишният състезател, който е един от единствено двамата непоставени на тази фаза (другият е Томаш Бердих), завоюва бързи две точки с мощния си първи сервис, след което стана жертва на обстрел от бекхенд на Григор и съумя само да откри мрежата. Както се стремеше във всяко разиграване, Тиафо бързо навлезе в корта и напредна към мрежата след сервис, като записа сполучливо бекхенд воле, след което осъществя форхенд-уинър и си заслужи равнене - 1:1.

Григор заложи на класическа композиция сервис-печеливш форхенд, а по-късно с драйв воле завърши добре готова акция към мрежата. Невърнат сервис по диагонала в полето за тъждество докара до 40-0, след което същото упражнение бе повторено по другата страна на половината на Тиафо - 2:1 и нов експресен гейм за първенеца от " Мастърс " -а в Синсинати 2017.

Димитров деликатно изчака момента си след втори сервис и пласира два дълбоки форхенда по диагонала, принуждавайки съперника да сбърка. Хубав слайс ретур на българина по-късно накара Тиафо още веднъж да откри мрежата и да се озове в ранна неволя - 0-30. Поредната порция подсечени бекхенди след добър ретур на Григор се оказаха прекомерно комплицирани за 21-годишния американец, който отново сбърка и трябваше да отразява три точки за пробив. Малшанс след контакт с мрежата избавиха Тиафо в първия случай, а първият му ас понижи изоставането на 30-40. Добре построена офанзива на Григор по бекхенда на съперника изглеждаше, че му е осигурила продобиване на разиграването, само че форхенд по правата в навън опропасти и третия късмет за брейк. Агресивен форхенд по диагонала след следващия бездънен ретур предизвика нова неточност на американеца, с цел да се стигне до четвърта опция за пробив, само че сервис-мрежа на Тиафо свърши работа. Димитров показва отлична отбрана и въпреки всичко накара противника си да изиграе два спомагателни форхенда, а последвалото необикновено разиграване предизвика овации от публиката. И двамата заложиха на ексцентрични отигравания и за жалост Григор прати топката в навън в устрема си да реализира минаващ бекхенд. Форхенд в навън на излезлия към мрежата Тиафо обаче докара до нов дюс, а българинът отново не можа да преодолее съперника си, когато излиза към мрежата.

Въпреки че в последвалото разиграване евентуално съдиите не видяха навън на Тиафо, Димитров го изтеза с следващия си подсечен бекхенд и завоюва точка за дюс. Отново ужасно разиграване, за жалост, бе извоювано от американеца, защото Григор не посмя да излезе напред и да материализира преимуществото си, а изчакваше неточност на противника, която по този начин и не пристигна. Тиафо обаче сбърка непредизвикано идващия си форхенд и още веднъж вкара гейма в дюс, след което осъществя уинър с чудесна къса топка от предната страна на ракетата си. Димитров не можа да върне кик сервис по диагонала от полето за преимущество и след над 10 минути американецът въпреки всичко изравни на 2:2.

Тиафо изненада противника си с ретур-мрежа и имаше шанс да удари с рамката на ракетата драйв-волето си, с цел да поведе с 0-15, само че пък Григор отговори с втория си ас. Отново слайсът от бекхенд на Димитров се оказа проблематичен за американеца и се стигна до негова неточност от форхенд. В последна сметка два следващи превъзходни сервиса на първенеца от Финалите на АТР 2017 докара до трети следващ безпроблемно извоюван гейм за него - 3:2.

Отново подсечен бекхенд за промяна на посоката обезпечи преимущество на Григор и Тиафо сбърка от форхенд за 0-15, а страховит минаващ удар от задната страна на ракетата на българина наказа съмнението на съперника му дали да излезе на мрежата - 0-30. Сервис-мрежа на американеца му донесе триумф, макар положителната отбрана по ширината на корта от страна на Димитров, който опита още веднъж да прибегне до рисков минаващ бекхенд, само че този път не сполучи - 30-30. Мрежата още веднъж оказа помощ с нежелателен контакт на Тиафо и той реализира поврат, без да го е заслужил, а по-късно пласира добър сервис по правата от полето за преимущество - 3:3.

Григор още веднъж изненада противника с втори сервис в тялото му, който бе върнат в мрежата от навлезлия много в корта американец. Непредизвикана неточност от форхенд на Димитров обаче възвърне за малко паритета - 15-15, като отличен начален удар по диагонала в полето за тъждество не можа да бъде отразен от Тиафо. Малко инцидентен ретур по правата при втори сервис на Тиафо закачи линията и се трансформира в уинър, а в идващия миг Григор сбърка форхенд по противоположния диагонал при празна половина на противниковото поле. Първа точка за американеца при вкаран първи сервис, първи негов късмет за брейк-бол и след неуместно отиграване от форхенд на Димитров и уинър на 21-годишния състезател - първи пробив за дебютанта на осминафинали в " Шлема " за 3:4.

Агресивен форхенд-ретур по правата при втори сервис разреши на Григор да поведе с 0-15, само че плосък бекхенд в мрежата от ракетата на българина възвърне статуквото. Нов плосък бекхенд на Димитров в средата на корта като че ли изненада американеца, който удари с рамката на ракетата и топката излезе в навън за 15-30. Този път мрежата оказа помощ на Григор и го подтикна да излезе на мрежата и да приключи с обикновен смач другояче добре построено разиграване, разрешило му да стигне до две точки за пробив. Първата бе опропастена след сбъркан тайминг по плосък бекхенд, а втората бе обезвредена от мощен първи сервис на Тиафо. Дълбок и нападателен ретур, последван от мощен бекхенд на линията предизвика американеца да прати топката в мрежата, с цел да се стигне до нов брейк-бол за Димитров. Комбинация сервис-форхенд обаче изтри и този късмет, а българинът сбърка форхенд по правата в идващото разиграване и съперникът му получи преимущество. Сервис-мрежа с елегантно воле на американеца му обезпечи спечелването на гейма - 3:5.

Григор експресно дръпна с 30-0 с две лесни точки след безукорен сервис, в това число трети ас, бяха последвани от неточност на мрежата при липса на централизация с волето. Тиафо нападна още веднъж мрежата и сложи напрегнат Димитров, който обаче показва превъзходна отбрана и най-после принуди съперника да сбърка, с цел да поведе с 40-15. Голям шанс на американеца му разреши да откри бекхенда с рамката на ракетата и да прати топката до самата мрежа, само че въпреки всичко с превъзходен форхенд-уинър по диагонала в идващото разиграване Димитров завоюва гейма за 4:5.

Отново подсечен бекхенд на Григор се оказа нерешима задача за американеца, който прати топката в навън за 0-15, само че мощно въртелив сервис на Тиафо по диагонала в полето за преимущество закачи линията - 15-15. Форхенд с рамката на ракетата на Димитров докара до негова неточност, само че той компенсира по превъзходен метод с нападателен бекхенд-ретур и сполучливо излизане на мрежата, приключено с воле - 30-30. Изумителен уинър от подсечен бекхенд по правата препарира Тиафо и обезпечи осмата в сета точка за пробив за българина и той най-сетне я осъществя със слайс-ретур - той смъкна топката в краката на излезлия съперник и се стигна до негова неточност за 5:5.

Тиафо игра прекалено нападателно в идващите две разигравания и първо с воле на мрежата поведе с 0-15, а след това рисков форхенд по пай диагонал закачи линията и му обезпечи основно преимущество, с цел да предизвика неточност на Григор - 0-30. Сбъркан ретур на американеца понижи изоставането на Димитров на 15-30, само че по-късно обикновена неточност от бекхенд обезпечи два брейк-бола за съперника. Форхенд-уинър по правата отстрани скорострелно първата опция, само че Тиафо си заслужи пробива в идващото разиграване, което разви с нападателни форхенди и дочака момента за печеливш подобен по правата - 5:6.

Димитров не можа да приключи с бекхенд-воле едно от редките си излизания на мрежата след добър ретур, а американецът с елегантна пусната топка дръпна с 30-0. Подсечен бекхенд в навън на Григор обезпечи на съперника три сетбола, като първият бе обезвреден с съвършен печеливш ретур от задната страна на ракетата по правата - 40-15. Невърнат сервис обаче на 21-годишния американец докара до продобиване на сета от него - 5:7 след 53 минути борба.

ВТОРИ СЕТ

Тиафо опита да стартира нападателно с бекхенд по правата след втори сервис на Григор, само че го сбърка, а след това не сполучи и с форхенд от средата на корта. Мрежата му оказа помощ с къса топка за 30-15, само че невърнат втори сервис по правата в полето за преимущество обезпечи задатък от 40-15 за Григор. Геймът бе извоюван с четвъртия ас на българина - 1:0.

Димитров направи несполучлив бекхенд-ретур от полето за тъждество, а след това Тиафо пласира втория си ас по диагонала. Българинът обаче блесна с превъзходен форхенд-уинър по правата от състояние отвън корта и през най-високата точка на мрежата. 21-годишният американец обаче отговори на предизвикването с бекхенд-уинър по правата, който закачи линията. Поредна доза шанс от ракетата на Тиафо - два пъти закачайки ъглите от сложни позиции - му осигуриха бързо продобиване на гейма за 1:1.

Димитров наниза петия си ас и добави още един невърнат сервис, след което пък композиция с форхенд предизвика неточност на съперника. Бекхенд в мрежата забави малко спечелването на гейма, само че то пристигна напълно скоро и резултатът стана 2:1.

Григор не можа да върне първи сервис по диагонала в полето за тъждество, само че в идващия миг пласира прелестен форхенд по правата и принуди противника да откри мрежата за 15-15. Непредизвикана неточност от форхенд на Тиафо открехна вратата за Димитров при 15-30, само че той обезврежда заплахата с следващата елегантна и съвършена къса топка, и то от форхенд. Излизане на мрежата на американеца не разреши на съперника му да се измъкне и с бекхенд-воле резултатът стана 40-30, само че пък форхенд по правата в навън докара до дюс. Ас номер 3 на Тиафо по диагонала му обезпечи преимущество, а невърнат сервис по диагонала в полето за преимущество стигна за 2:2.

Сбъркан форхенд на Григор, само че при оптимално разпъване, изведе съперника до 0-15, само че нашето момче с невърнат сервис възвърне паритета. Форхенд-уинър по противоположния диагонал разреши на Димитров да дръпне в резултата, а ас номер 6 по диагонала в полето за преимущество направи 40-15. Тиафо направи прекрасен бекхенд-ретур по противоположния диагонал на втори сервис, само че Григор отвърна с вълшебен форхенд, трансформирал се в печеливш за 3:2.

Американецът продължаваше да цели линиите с въртеливия си форхенд по диагонала и към средата на корта, само че Димитров още веднъж съумя да го матира с печеливш подсечен бекхенд по правата - 15-15. Хубав ретур на Григор му разреши да разноски съперника си по ширината на корта и да го принуди да извади обезверения си форхенд, с цел да поведе с 15-30 за втори следващ път. Непредизвикана неточност от бекхенд по диагонала на Тиафо пък докара до два брейк-бола, а прекрасен подсечен ретур в краката на американеца го предизвика отново да сбърка - най-сетне пробив в подобаващото време за 4:2.

Две бързи неточности от бекхенд на Григор обаче бързо го сложиха в неволя още в идващия гейм при 0-30, само че добър апроуч бе ознаменуван с технично воле на мрежата за 15-30. Тиафо обаче още веднъж откри линията с форхенд по противоположния диагонал, като преди този момент бе намерил линията с ретура си. Американецът сбърка ретур от бекхенд при втори сервис и пропусна първата си опция за рибрейк, само че Григор му го подари с първата си двойна неточност - 4:3.

Григор не можа да приключи точка, която диктуваше, излизайки на мрежата, само че пък бързо изравни на 15-15, откакто подсеченият му бекхенд не бе върнат. Късметът продължи да покрива Тиафо в подобаващите обстановки, като този път филето му обезпечи водачество с 30-15. Американецът продължи с грешките след слайсове на Димитров, а до брейк-бол се стигна, когато българинът изненада излезлия си противник с форхенд и го принуди да сбърка - 30-40. За страдание, Григор сбърка непредизвикано с подсечен бекхенд, а пък Тиафо направи сполучлива композиция сервис по диагонала в дюс полето и форхенд-уинър по правата. Невърнат сервис по диагонала в полето за преимущество избави американеца и той някак си изравни на 4:4.

Грешка от форхенд по противоположния диагонал в самото начало бе обезвредена мигновено с прекрасен невърнат първи сервис по правата в полето за преимущество - 15-15. Форхенд по диагонала в мрежата се трансформира в 17-ата непредизвикана неточност на българина, а Тиафо нападна безпощадно втория сервис на противника и приключи с воле - 15-40. Първият брейк-бол бе отразен с ас номер 7 по правата от полето за тъждество, а по-късно невърнат сервис по диагонала в другата страна на половината възвърне паритета. Още една бърза точка след сервис-мрежа обезпечи преимущество на Димитров, а бекхенд в навън на американеца за негативно време обърна развоя на гейма - 5:4.

Мрежата върна жеста на Григор в първото разиграване, като реши да сложи топката в полето на Тиафо за 0-15, само че незабавно по-късно тъмнокожият тенисит завоюва лесна точка с първия си сервис. Димитров най-сетне реши да нападна същински и натисна оптимално съперника си, който можеше само да изкара форхенд в навън за 15-30. Непредизвикана неточност от предната страна на ракетата на българина обаче възвърне равенството, а нападателен втори сервис и напредък към мрежата на Тиафо го ознаменуваха с сполучливо воле за 40-30. Димитров не върна идващия начален удар в полето за преимущество и американецът оцеля за следващ път - 5:5.

Григор стартира с невърнат сервис по диагонала в полето за тъждество и ас номер 8 по диагонала в дюс половината. Третата точка също беше бърза - невърнат втори сервис по правата в полето за тъждество, а рисков форхенд по правата не оправда очакванията и не хвана линията за 40-15. Ретур-уинър на втори сервис по противоположния диагонал приближи още повече Тиафо в резултата при 40-30, само че Димитров го матира с нов невърнат сервис по правата в дюс полето - 6:5.

Страхотната отбрана на Григор принуди противника да сбърка при промяна на посоката от форхенд, само че след това Тиафо направи вярно упражнението след вкаран първи сервис - 15-15. Американецът реализира сполучлива офанзива на мрежата и приключи с бекхенд-воле, а в идващото разиграване още веднъж се избави, с помощта на окачане на линията - този път от бекхенд по правата. Сбъркан бекхенд при бездънен ретур в краката на Димитров въпреки всичко върна интригата в гейма при 40-30, само че невърнат сервис по правата в полето за преимущество докара до тайбрек - 6:6.

Григор поведе с 1-0, откакто разноски съперника по ширината на корта и провокира негова неточност, а Тиафо усили изоставането си с още една сбъркана топка от форхенд. За страдание, Димитров влезе добре в разиграване след ретур на първи сервис, само че също прати в навън топката с предната страна на ракетата си - 2-1. Страхотно пласиран форхенд по правата на българина не остави шансове за реакция на съперника му, само че по-късно по допустимо най-глупавия метод Григор си пропиля задатъка от мини-пробив. Той трябваше да приключи където си изиска на сантиметри от мрежата, само че вместо това сложи топката на ракетата на Тиафо и последва уинър за 3-2. Чудесно развита точка в идващия миг обаче бе приключена с компенсиращо воле от бекхенд за 4-2 и нов мини-брейк в актива на Димитров, а следващият му подсечен бекхенд още веднъж бе непостижима задача за американеца и той отново прати топката в мрежата - 5-2. Българинът загуби един от двата си мини-пробива задатък с форхенд в навън от главната линия, само че идващото разиграване бе извършено рационално и безмилостно, като Тиафо бе разходен по ширината на корта, единствено с цел да не успее да трансферира мрежата. Григор имаше три сетбола, като първите два бяха отразени с прекрасен сервис от страна на американеца и нова негова къса топка с деми воле. За страдание, Димитров удари с рамката бекхенда си, тъкмо когато форхенд на Тиафо за следващ път закачи линията, при което преимуществото се изпари - 6-6. Втората двойна неточност на българина напълно обърна развоя на събитията при 6-7, а американецът осъществя сетбола си с безмилостен форхенд по диагонала след мощен сервис в полето за преимущество - 5:7, 6:7(6) за 1 час и 53 минути игра.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР