Току-що бяха изчистени две от най-големите препятствия, които ограничаваха световната

...
Току-що бяха изчистени две от най-големите препятствия, които ограничаваха световната
Коментари Харесай

Светът е готов да поеме по нов икономически курс от 2020 година

Току-що бяха изчистени две от най-големите трудности, които лимитираха международната стопанска система, пишат анализаторите на Bloomberg.

Задържалите се през по-голямата част от 2019 година комерсиално напрежение и политически опасности сред Съединени американски щати и Китай, които затрудняваха доста световния пазар и сваляха доверието в бизнеса, към този момент не са на масата с проблемите. Или най-малко не към този момент. След като Съединени американски щати и Китай реализираха частична комерсиална договорка, наподобява, че вероятностите за световен напредък през 2020 година са изцяло действителни. За това способстват ненапълно и към този момент изчистените въпроси по отношение на излизането на Англия от Европейския съюз, което към този момент е ясно, откакто консерваторите на Борис Джонсън завоюваха парламентарните избори.

" Търговската договорка с Китай и резултатите от изборите във Англия извадиха главните рискови опасности над световния пазар. Очаква се огромен подтик на доверието в бизнеса. Може да се стигне до рестартиране на световните вложения, възобновяване на ресурси и обновяване на размера на международната търговия ", пояснява пред медията Бен Емонс, който е ръководещ шеф за световната макро тактика в Medley Global Advisors в Ню Йорк.
 Малките производители на Острова са най-притеснени от Brexit
Малките производители на Острова са най-притеснени от Brexit

65% от тях предвижда стесняване на поръчките зад граница

Подобно на финансовите пазари, множеството икономисти в света ненапълно са оказали своята роля в първата фаза на комерсиалното съглашение сред двете най-големи стопански системи в света, сигнализирайки, че международната стопанска система ще се стабилизира през 2020 година, след боязън от криза по-рано през годината.

Сега към този момент е ясно, че съглашението сред Съединени американски щати и Китай значи, че някои от по-лошите (направо ужасни) сюжети, които се обмисляха единствено преди няколко месеца, към този момент наподобяват по-малко евентуални.

През юни анализаторите на Bloomberg Economics пресметнаха, че цената на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай може да доближи 1,2 трилиона $ до 2021 година. Тази оценка се основаваше на 25% цени за цялата търговия сред Съединени американски щати и Китай и 10% спад на фондовите пазари.

Първата фаза на договорката обаче оставя също по този начин неразрешени някои комплицирани въпроси. Междувременно се проправя път и за нови, свежи конфликти, до момента в който президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп се кандидатира за преизбиране през идващия ноември. Тепърва следва да се преглеждат недоволствата за големите дотации - от такива за по-евтино електричество до такива за по-евтини заеми - които Китай употребява за задържането на индустриалната си мощност на крайници. Относно това Тръмп съобщи, че договарянията втората фаза на договорката ще стартират незабавно.
 Хронология на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай
Хронология на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай

Дата по дата, опасност след опасност

Какво споделят икономистите?

" Търговска договорка, която прибира цените до равнищата от май 2019 година (за Съединени американски щати това би означавало 25% за 50 милиарда $ импорт в Китай и 10% за още 200 милиарда долара) и намалява несигурността, може да усили световния БВП (БВП) за 2020 година с 0,6%. Евентуален срив в договарянията и по-високи цени, което е към момента съществуваща опция, поради разпадането на предишните съглашения, биха понижили международната продукция с 0,1% ", предвижда основният икономист на Bloomberg Economics Том Орлик.

Що се отнася до Brexit, бързата победа на изборите от Консервативната партия на премиера Борис Джонсън значи, че Англия ще напусне Европейски Съюз на 31 януари 2020 година. От Bloomberg Economics настояват, че резултатът ще докара до възобновяване на растежа, което в комбиниране с по-слабата фискална политика значи интензивно ускорение през 2019 година.

В същото време Джонсън би трябвало да контракти нова комерсиална договорка с Европейски Съюз до края на идната година, което значи, че може да се появи и нова неустановеност. " Brexit може да продължи да тежи върху икономическата интензивност, защото сложната задача за създаване на новите търговски връзки на Англия едвам в този момент стартира ", пояснява основният икономист в HSBC Holdings Саймън Уелс.

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард съобщи, че икономическото закъснение на еврозоната демонстрира признаци на стесняване, а ръководителят на Федералния запас на Съединени американски щати Джером Пауъл уточни, че прогнозата за Съединени американски щати остава удобна. Същевременно китайското държавно управление също твърди, че ще усъвършенства успеваемостта на фискалната политика през 2020 година, до момента в който Япония възнамерява нови фискални тласъци.

Икономистите на Morgan Stanley чакат международната стопанска система да възвърне известна скорост през 2020 година, като растежът ще се усъвършенства с равнище от 2,9% през четвъртото тримесечие на тази година до 3,4% до края на 2020 година с напредък, движен повече от останалия свят, в сравнение с от Съединени американски щати.
 Япония е с най-лоши бизнес настройки за последните седем години
Третата международна стопанска система е с най-лоши бизнес настройки за последните седем години

Инвеститорите виждат, че възобновяване на стопанската система лишава повече време
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР