Току подочувам как ту финансовият министър, ту премиерът Денков се

...
Току подочувам как ту финансовият министър, ту премиерът Денков се
Коментари Харесай

Чиновникът има онази заплата, която успее да отскубне. Ако не е заплата, ще е подкуп

Току долавям по какъв начин ту финансовият министър, ту министър председателят Денков се чудят по какъв начин се е стигнало до държавни заплати от десетки хиляди лв. (на месец, не на година) и по какъв начин по този начин заплатите в средите на служителите са с 20 на 100 по-големи, в сравнение с измежду действително работещите в частния бранш. Сега ще обясня внятно, тъй че чуденето да спре.
Два модела
В човешката история за последното хилядолетие има, общо взето, две съществени схващания за това, по какъв начин човек да забогатее. Първото, особено за варварството и феодализма, е, че баницата, както и да бъде разпределяна, е един и същи размер. Следователно, с цел да имаш повече ти, би трябвало да вземеш от някого. От кого? От оня, който е по-слаб - т.е. върху който можеш да приложиш силата на господстващо състояние. В тази система се стремиш да станеш някакъв шеф, та да можеш да стрижеш лихва от плебса.

Според второто разбиране, особено за капитализма, баницата може непрекъснато да се усилва и да има от ден на ден за от ден на ден хора. Обяснението е в това, че източникът на стойност не е грабежът, а човешкият труд. В тази система твоето замогване зависи от гения и напъните, които си вложил в работенето – от цената, която си добавил към изходния материал. Това е и повода „ айтитата “, да речем, да получават – напълно справедливо – по-големи заплати даже от майстор-копачи първи разряд. Бил съм подобен копач, получавах цяла торба с пари, само че айтитата ме поставят в дребния си джоб и вярно. Копането прибавя към изходния материал по-малко стойност, в сравнение с програмирането.
" За да имам аз, би трябвало да взема от теб "
Според премиера, в тази ситуация с чудовищните „ хонорари “ в държавния бранш не се виждало да има никаква система. Самият този факт иде да ни подскаже, че логиката е феодална. Просто всеки употребява оня размер господстващо състояние, с което се е сдобил, с цел да отчупи повече баница за себе си, вземайки от някой различен. А оня някой различен, бидейки по-слаб, си наляга парцалите и отмъщава на правилото „ ти се правиш, че ми плащаш, аз се върша, че ти работя “.

От феодализма на Отоманската система България съвсем незабавно прескача към феодализма на социалистическата система. Затова генерации наред хората у нас подозират, че правилен е първият модел на замогване: с цел да имам аз, би трябвало със мощ да взема от теб. Тази настройка изяснява – почти – всичко за нашенските извращения.

Чиновникът има онази заплата, която успее да отскубне. Ако не е заплата, ще е рушвет – което пък изяснява всеобщата корупция. Важното е властта да бъде превръщана в плячкосани средства. Ограбваните привикват да се подчиняват на грабителите, защото при нашия феодализъм право има единствено силата. Затова нямаме господство на правото или налагане на правдивост. А имаме правото на силата: мутрите упражняват действителната власт върху поданството, мъже насилват и убиват дами, в случай че си вежлив и учтив, те афишират за джендър и така нататък
Там конкуренция няма
Системата е издигната към концепцията, че всеки гледа да се докопа до господстващо състояние, с цел да злоупотреби с него, като открадне нещо от общото. Тъй като в държавния уред това става най-лесно, мераклиите за господари се концентрират там. А там е по-лесно, защото в пазарните условия клиентът може просто да отиде другаде, в случай че не харесва твоята услуга. В държавния уред обаче конкуренция няма. Кметът е един, основният проектант – също, както и шефът на РПУ, прокурорът, данъчният и пр. 

Обществото е подгизнало от феодално мислене и до момента в който това е по този начин, цивилизацията ще продължава да ни връхлита единствено тогава, когато тръгнем да пътуваме в западна посока и стигнем до Загреб. Промяната на мисленето става по два взаимносвързани метода: деяние в региона на институциите и деяние в региона на културата.

При културата е комплицирано, тъй като в последна сметка се опира до просветата, а там са се окопали едни напълно диви орди, които отхвърлят да позволен луфт в мрака на това незнание, което поражда култа към силата и злоупотребата с господстващо състояние. При институциите е по-просто. Например: въвеждаш в държавното възнаграждение система, която да няма нищо общо с феодалните присвоявания, а да е подчинена на от дълго време известни по света механизми за премерване на чиновническа успеваемост.
Това ще понижи и корупцията, и насилието
При такава смяна на изискванията, търсачите на силово замогване ще се отдръпват от бордове и управителен кабинети към проведената престъпност, където ще могат да бъдат изловени от едни реформирани правоналагащи органи. Из обществото, в това време, налагаш върховенството на закона, защото това обезсилва силата на мощните и дава мощ на слабите, което на собствен ред понижава присвояванията, корупцията и насилието.

И през цялото това време търсиш поддръжката на обществото. Напоследък то показва, че му е писнало да живее в грозния феодализъм на предходните поколения; и упорства за допускане на цивилизацията даже тук, по нашите диви земи.

И – не, няма по какъв начин в една цивилизована страна чиновникът - изключително когато пилее стойност, да получава повече от оня, който основава тази стойност в частния бранш.

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР