Токсиколозите правят ясна разлика между абстинентния синдром при хроничните алкохолици

...
Токсиколозите правят ясна разлика между абстинентния синдром при хроничните алкохолици
Коментари Харесай

Защо не всички страдат от махмурлук?

Токсиколозите вършат ясна разлика сред абстинентния синдром при хроничните алкохолици и интоксикацията при здрави хора, които не са подвластни от алкохола

На идващия ден след тежко тържество някои хора се усещат напълно обикновено, а други повтарят: " Иска ми се да бях починал през вчерашния ден ". Защо не всички страдат от махмурлук?

Токсиколозите вършат ясна разлика сред абстинентния синдром при хроничните алкохолици и интоксикацията при здрави хора, които не са подвластни от алкохола.

" В доста връзки тези условия си наподобяват, само че има и радикални разлики. Алкохоликът приема нова доза алкохол заран, с цел да облекчи тежките си признаци. Здравият човек се отвращава от мисълта за пиянство ", изяснява Дмитрий Поликарпов, основен изпълнителен шеф на клиника Alkospas, предава БГНЕС.

Учените употребяват 11-степенна канара за оценка на признаците на махмурлука. Проучванията демонстрират, че единствено пет % от хората са устойчиви на алкохол. За останалите всичко зависи от доста фактори: генетични, физиологични, психически. Полът, възрастта и хроничните болести също са от голяма важност.

Точните аргументи за махмурлука към момента не са изяснени.

" Най-вероятни аргументи са дехидратацията (алкохолът работи като диуретик, усилва уринирането и извежда течностите от организма) и натрупването на ацеталдехид - това е отровен артикул от разпадането на етанола ", споделя професорът от университета " Сеченов ", лекар по медицина Наталия Шиндряева. - Освен това има данни, че алкохолът краткотрайно нарушава салдото на невротрансмитерите - субстанции, които предават импулсите сред нервните кафези ".

Алкохолът се преработва главно в черния дроб, където се създават нужните за това ензими. Алкохолдехидрогеназата (ADH) окислява етиловия алкохол до ацеталдехид, който се трансформира от ацеталдехиддехидрогеназата (ALDH) в оцетна киселина, която бързо се разгражда на вода и въглероден диоксид и се изхвърля от организма.

Обикновено черният дроб метаболизира 90-95% от признатия етанол. Останалата част се отделя с урината и дишането - отсам идва и присъщата миризма при дишане. Ако липсват ензими, се натрупва ацеталдехид, който унищожава чернодробните кафези (хепатоцити) и нарушава синтеза на протеини. Като цяло той работи като мощен токсин, причиняващ тежък махмурлук.

ADH и ALDH се създават от едни и същи гени. Учените са забелязали, че носителите на някои разновидности в гена ALDH2 (включително жителите на Източна Азия) създават по-бавно алкохолдехидрогеназа. Поради това те са по-малко устойчиви на алкохол и имат изключително тежък махмурлук.

" Генетично предразположените човеци развиват взаимозависимост по-бързо и по-често, като толерантността към алкохола нараства бързо в ранните стадии и понижава до най-малко в по-късните стадии ", прецизира Поликарпов.

Освен ензимите, значимо е и положението на чревната микрофлора, което въздейства върху успеваемостта на стомашно-чревния тракт при използването на алкохол. Смята се, че единствено към 20% от етанола, постъпващ в организма, се всмуква в стомаха, а останалата част - в червата.

Постоянната консумация даже на дребни дози алкохол води до загуба на способността на черния дроб да окислява ацеталдехида. С годините се натрупват от ден на ден отрови, които повреждат клетките. Ето за какво множеството специалисти считат, че с възрастта махмурлукът се понася по-трудно.

Проучване на учени от университета в Утрехт, Нидерландия, обаче демонстрира противоположното. Те са интервюирали 761 души на възраст от 18 до 94 години и са открили, че махмурлукът е по-лек при възрастните хора. Мъжете са по-склонни да се оплакват от тежък махмурлук, в сравнение с дамите. Но токсиколозите настояват, че дамите са по-податливи на алкохола и се усещат зле даже след дребни дози.

" Това се дължи на обстоятелството, че женският организъм има по-малко вода и ензим, който разгражда алкохола ", изяснява Марина Калюжная, психиатър по наркология и основен доктор в здравната болница " Хармония ".

Друг фактор е равнището на цитокините - маркери на възпалението. Дори един инфектиран зъб може да аргументи доста премеждия. А продължителните възпалителни процеси, съпътстващи диабета, хроничния панкреатит, атеросклерозата на мозъчните съдове, сърдечните болести, доста усилват риска от затруднения от алкохолна интоксикация.

Никотинът също е утежнителен фактор за тежкия махмурлук - даже когато човек пуши " единствено за компания ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР