Токсиколози от цялата страна алармират, че рязко са зачестили случаите

...
Токсиколози от цялата страна алармират, че рязко са зачестили случаите
Коментари Харесай

Бум на инцидентите с алкохол, но има начин да пречистите домашната ракия от отрови

Токсиколози от цялата страна сигнализират, че внезапно са зачестили случаите на отравяне с алкохол менте. Според специалисти това е обвързвано както с продажбата на съмнителни смески, пробутвани за „ домашна ракия “, по този начин и на обстоятелството, че сме в разгара на сезона на варене на ракия, което крие риск от попадането в обичайна за българина напитка на нездравословни и даже отровни субстанции. За алкохола менте е писано и говорено нееднократно. Най-често белите стават, когато недобросъвестни търгаши вършат смеси с есенция, в които се съдържа смъртоносния метилов алкохол. Дори 10-20 мл от него могат да се отразят съдбовно на зрението, а по-големи количества водят до летален излаз. Поколения българи пък отиват всяка есен до селския котел, с цел да сварят своята домашна ракия по съответния за рода бит и рецепта. Тук също могат да се позволен неточности, които да създадат домашната ракия нездравословна и рискова за здравето.

Експерти поучават да заобикаляме използването на казани, направени от остарели перални машини, както и такива с неприятна хигиена. Добре е да дестилираме еликсира на тествани и лицензирани казани, направени от мед и ръководени от казанджии, които си схващат от занаята. Направата на хубавата ракия стартира още от подготовката на плодовете за ферментация. Трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се отстранят костилките от костилковите плодове, както и всички, които са повредени и загнили. В противоположен случай рискуваме в крайния екстракт да попаднат циановодородна киселина и метанол. Веднага след привършване на ферментацията би трябвало да се пристъпи към варене на ракията, обратно на публикуваната из страната процедура джибрите да „ почиват до пролетта “. С протакането рискуваме материалът да вкисне и да утежни или провали крайния артикул. По време на варене е извънредно значимо да отделим така наречен „ първак “, който съдържа метанол и други отровни субстанции.

Тук правилото е да отделим 1 % от инвестиции за дестилиране материал – в случай че сме поставили в казана 100 литра джибри, отделяме 1 литър „ първак “, който протича първи. Той може да се употребява идеално като зимна течност за чистачки. В края на дестилацията с премерване на алкохолното наличие и инспекция на усета би трябвало да се хване точният миг за прекратяване на събирането на ракия. На казани вид „ аламбик “ би трябвало да се следи по кое време алкохолният градус на дестилата стигне до 45. Оттук нататък е добре ракията да се събира в дребни съдове – 0,5 литра и още веднъж да се мери и пробва. Когато се усетят паточни усети, или дестилатът помътнее, сме стигнали до етапа „ патоки “. Те не би трябвало да се смесват с ракията, а могат да бъдат употребявани при последваща филтрация. За да бъде приятна за консумация, младата ракия е хубаво да отлежи най-малко 3 месеца в дъбови бурета или други подобаващи съдове, в които може да се добави съответното количество печен дъбов чипс. И най-важното – с цел да има ракията удобен резултат, консумирайте умерено и наложително с хубави български обичайни мезета!

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР