Токсични материали, покрити с боя, са открити при обиска на

...
Токсични материали, покрити с боя, са открити при обиска на
Коментари Харесай

Открили токсични материали, покрити с боя, при обиска на саудитското консулство в Истанбул

Токсични материали, покрити с багра, са открити при обиска на саудитското консулство в Истанбул.

Това заяви турският президент Реджеп Ердоган в хода на следствието на изгубването на саудитския публицист Джамал Хашоги. То е прочут с рецензиите си против кралското семейство в Рияд. В неопределеност е от 2 октомври, откакто влиза в саудитското консулство в Истанбул.

Претърсването на консулството в Истанбул продължи девет часа. То беше осъществено от взаимен екип от турски и саудитски специалисти. Във вторник инспекцията продължава и в жилищната част на дипломатическата задача.

„ Надявам се да стигнем до изводи, които да ни дадат рационално пояснение допустимо най-скоро. В хода на следствието се изследват токсични материали, част от тях - боядисани. Всичко зависи от резултатите от инспекцията ", разяснява турският държавен глава.

Разкритията за въпросните материали бяха направени, до момента в който американският държавен секретар Майк Помпео се среща в Рияд с крал Салман и с престолонаследника Мохамед бин Салман. След това евентуално Помпео ще се насочи към Турция. Американски медии оповестяват, че саудитците се готвят да признаят, че Хашоги е погубен в консулството по време на разпит, който е излязъл отвън надзор. Ако това се случи, за първи път Рияд ще поеме отговорност за изгубването на журналиста.

От Върховния комисариат по правата на индивида на Организация на обединените нации приканиха да бъде свален дипломатическият имунитет на забърканите в тази ситуация саудитски представители, напомня Нова телевизия.

Казусът предизвика апел и на европейско равнище.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР