Токов удар погуби най-малко 35 щъркели при миграционния им прелет

...
Токов удар погуби най-малко 35 щъркели при миграционния им прелет
Коментари Харесай

Токов удар погуби десетки щъркели в Добричко

Токов удар погуби минимум 35 щъркели при миграционния им прелет на юг - покрай добричкото село Стожер, заяви специалистът в Българското сдружение за отбрана на птиците Михаил Илиев, който първи се е натъкнал на безжизнените тела.
Пътувайки по пътя Добрич-Варна мъжът на първо време забелязал щъркел, който висял от електрически дирек - част от електроразпределителната мрежа, преминаваща над ожъната равнища. При обхода на сектор от към 1700 метра били открити и останалите птици.
"В прилежащата равнища със слънчоглед сигурно има още починали птици, които не са от локалната популация, а са дохвърчали от по-северни страни от Централна и Източна Европа, сподели Михаил Илиев. По думите му щъркелите са харесали мястото за нощувка като са починали по друго време, съдейки по разхвърляните пера и разлагането на телата.
Птиците обичат да кацат на високо в откритите обработваеми земи, тъй като се усещат по-защитени, само че край Стожер са попаднали на електрически стълбове от така наречен "опасен вид ". При обсег на крилете, който доближава два метра, птиците елементарно могат да създадат контакт сред проводниците напрегнат и заземените елементи на стълба ", изясняват от Българско дружество за защита на птиците.
Електроразпределителното сдружение в Североизточна България е известено за случая, с цел да бъдат подхванати ограничения за обезопасяване на сектора.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР