Токио. Стотици политици, дипломати, активисти от неправителствени организации и студенти

...
Токио. Стотици политици, дипломати, активисти от неправителствени организации и студенти
Коментари Харесай

Вицепремиерът Екатерина Захариева представи опита на България в равнопоставеността на половете на Петата световна среща на жените в Токио

Токио. Стотици политици, дипломати, деятели от неправителствени организации и студенти приветстваха българския опит в равнопоставеността на половете по време на Петата международна среща на дамите, която се организира в Япония под патронажа на премиера Шиндзо Абе. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи . Българската делегация на форума оглавява вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.
„ България е първа в Европа по брой дами, работещи в бранша на осведомителните технологии. Делът им през 2017 година е 27%, при приблизително равнище за Европейски Съюз 17.2%. Сред учените и инженерите в страната ни дамите са 53% ”, съобщи Захариева в изявлението си пред форума, а участниците посрещнаха тези данни с ръкопляскания.
Участниците във форума бяха впечатлени още от политиката в България във връзка с майчинството и бащинството, както и от стъпките, подхванати за равнене на правата на дамите и мъжете в пенсионното законодателство. Вицепремиерът Захариева посочи положителното съдействие сред държавния и частния бранш, както и неналичието на предубеждения за мъжки и женски специалности у нас.
Бившият президент на Чили и сегашен висш комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида Мишел Бачелет, която взе участие в първия панел от конференцията дружно със Захариева, цитира отчета на Световната банка „ Жени, бизнес и законодателство 2019: десетилетие на промени ”, съгласно който България е на едно от челните места измежду страните по тъждество на половете. За страната ни от 100 вероятни пункта показателят демонстрира 93.75. В 22 страни, измежду които е и България, са премахнали пречките пред работните места за дамите. За България това се показва с смяна в законодателството от 2015 година, докато е имало възбрана за дами в 35 специалности.
Екатерина Захариева добави, че за жалост единствено 29 външни министри в света са дами, само че в България тя е третата дама на този пост, а Мишел Бачелет незабавно напомни на аудиторията, че актуалният и.д. президент на Световната банка Кристалина Георгиева е българка, както и някогашната директорка на ЮНЕСКО.
50,78 % от чиновниците в дипломатическата работа на България също са дами. 18 от тях са ръководители на дипломатически представителства.
„ Често обаче би трябвало да мотивираме дамите да порастват в кариерата. Имало е случаи, в които съм предложила посланически постове на дами от министерството, само че съм получавала отвод ”, означи Екатерина Захариева. Така тя изясни тезата си, че не са нужни единствено законодателни ограничения за гарантиране равното отнасяне на двата пола.
„ Понякога имаме всички законодателни гаранции за равнопоставеност, само че на процедура имаме още работа. 52 на 100 от популацията на Европа са дами, само че единствено една-трета от start up фирмите са благосъстоятелност на дами: това значи, че може би нямат елементарен достъп до финансиране и административна помощ ”, сподели българският първи посланик. Комисар Бачелет удостовери думите й с опита си от Чили: става известно, че там има по-труден достъп до заеми за дами, макар че те са по-коректни в изплащането им.
На конференцията Захариева съобщи още, че във връзка с неравенството в заплащането България е над междинното равнище в Европа, като за континента разликата в заплатите на мъже и дами е към 14% за идентични длъжности, от време на време в едни и същи компании.
По време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през първото полугодие на 2018 година страната ни сложи началото на самодейността Европейска мрежа от жени-лидери в цифровата промишленост, която има за цел да даде по-голяма видимост на дамите водачи в технологиите и да подчертава върху по-голямото им присъединяване в цифровата стопанска система.
Японският министър-председател Шиндзо Абе, който откри Петата международна среща на дамите, посочи, че 2,8 млн. дами са се включили към държавната администрация в Япония по време на неговото 6-годишно ръководство.
„ Японската стопанска система има растеж от 10 на 100 и това се дължи на дамите. Преди 6 години помолих всички компании в Япония да назначат най-малко една жена шеф, само че това не е задоволително. 2,7 пъти са се нараснали от този момент дамите в управленията на предприятията от частния бранш ”, акцентира Абе.
На форума бе разисквано и по какъв начин обособените страни да доближат 40% присъединяване на дамите в обществени сдружения и в бизнеса. Според вицепремиера Екатерина Захариева дамите и мъжете би трябвало да са показани даже поравно в фирмите.
На откриването на форума бе и нобеловата лауреатка за мир от Пакистан - Малала Юсуфзай, известна и в България с книгата си „ Аз съм Малала ”. Тя наред с редица нейни съученички от Пакистан са изгонени от класните стаи, когато нейният град е високомерен от талибаните. „ Говоря от името на 130 млн. девойки по света, които не могат да отидат на учебно заведение. Ако те влязат в клас, международната стопанска система ще нарастне с 13 трилиона $ по данни на Световната банка ”, сподели тя.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР