Токио. Министрите на външните работи и на отбраната на Япония

...
Токио. Министрите на външните работи и на отбраната на Япония
Коментари Харесай

The Japan Times: На разговорите между Япония и Русия проличаха дълбоките различия по териториалния спор за Курилските острови

Токио. Министрите на външните работи и на защитата на Япония и Русия се срещнаха в четвъртък в Токио, с цел да обсъдят въпросите за районната сигурност, разкривайки дълбока бездна сред двете страни по териториален спор, обвързван с противоречивите Южни Курилски острови, написа японското англоезично издание The japan Times
След срещата във формата „ 2+2 “, външният министър Таро Коно съобщи пред кореспонденти, че японската страна е изразила угриженост по отношение на неотдавнашно обучение за изстрелване на ракети и разполагането на изтребител на островите, който Токио назовава Северните територии.
Подобно струпване на военни сили на островите е " недопустимо ", като се има поради претенцията на Япония за суверенитет над територията, сподели Коно по време на взаимната конференция.
В отговор съветският външен министър Сергей Лавров съобщи, че военните дейности се организират на територията под " съветски суверенитет " и се придържа към интернационалното право. Москва назовава противоречивите острови Южни Курили.
" Потвърдихме нашата позиция, че съветските военни са правили действия на нашата територия ", сподели Лавров посредством преводач на японски език.
В петък Коно и Лавров ще се срещнат още веднъж в Токио, с цел да обсъдят териториалния въпрос и да положат основите за идната среща сред Шиндзо Абе и съветския президент Владимир Путин, която ще се организира в коридорите на срещата на Г-20 в края на идващия месец през Осака.
Териториалните диалози сред двамата висши водачи обаче бяха блокирани в продължение на месеци и този път не се чака сериозен пробив за срещата на Лавров-Коно.
По време на двудневната среща в четвъртък Лавров изрази угриженост по отношение на програмата на Япония за усилване на способността й за „ световна противоракетна защита “, като се базира на проекта на Токио за разполагане на американската противоракетна система Аegis Ashore в Съединени американски щати в префектурите Акита и Ямагучи.
В отговор японският министър на защитата Такеши Ивайа твърди, че Aegis Ashore е " чисто отбранителна система " и няма да съставлява опасност за Русия или за други страни.
Япония реши да вкара системата Aegis Ashore, с цел да се отбрани против балистични ракети от Северна Корея, само че Москва твърди, че тя също може да съставлява опасност за Русия.
Междувременно както Коно, по този начин и Лавров обявиха, че двете страни се договориха да упорстват за денуклеаризацията на Северна Корея.
" Позицията на Русия за ситуацията на Корейския полуостров е доста близка до позицията на Япония ", сподели Лавров.
Срещите от формата „ 2+2 “ стартираха през ноември 2013 година с вярата да се построи доверие сред двете страни и евентуално ще спомогнат и за поощряване на териториалните договаряния. Срещата в четвъртък беше четвъртата след тази, извършена през юли предходната година в Москва.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР