Токио. България има амбицията и потенциала да разшири износа на

...
Токио. България има амбицията и потенциала да разшири износа на
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: България има амбицията и потенциала да разшири износа на качествени стоки за японския пазар

Токио. България има упоритостта и капацитета да разшири износа на свои качествени артикули за японския пазар. Това съобщи през днешния ден президентът Румен Радев на среща в Токио с представители на водещи в света японски компании в региона на електрониката, енергетиката, козметиката, производството на храни и други, проведена от Японско-българския стопански комитет, ръководител на който е някогашният дипломат на Япония у нас Коичиро Фукуи, оповестиха от Прессекретариата на президента . В срещата взе участие и някогашният японски дипломат в България Цунехаро Такеда, който също е член на съвета.
Държавният глава оцени високо както направените до момента японски вложения в българската стопанска система, по този начин и двустранното икономическо партньорство, което носи със себе си и “рецептата за японския триумф, учреден на високо качество, ефикасни структури и бизнес връзки “. Според Румен Радев позитивният образец на съдействието сред български и японски компании при производството на мляко и млечни творби основава предпоставки за доста по-голямо наличие на български хранителни артикули в Япония, която е измежду водещите държави-вносителки на храни в света. В страната се усилва търсенето на български виновност, розово масло и модифицирани храни.
Като изключително перспективна сфера за партньорство беше откроенa региона на високите технологии. Представителите на японски компании означиха обичайно мощните позиции на страната ни в региона на осведомителните технологии, като част от тях работят с български компютърни инженери, програмисти и дизайнери. Президентът акцентира, че България предлага най-хубавото съответствие сред цена и качество, което закономерно провокира интереса на задграничните вложители в тази сфера, в това число и международните водачи в региона на киноиндустрията. Откроено беше и положителното партньорство при производството на автомобилни елементи у нас, както и вероятностите за неговото разширение.
В срещата участваха представители на корпорациите „ Мицубиши “, „ Тошиба “, „ Мейджи “, „ Сега “, Ямамото “ и други, част от които са вложили в България, поддържат връзки с български снабдители или възнамеряват да стъпят на българския, или да разширят наличието си на общия европейски пазар.
По-късно президентът Румен Радев организира среща с проф. доктор Тацуро Мацумае – президент на Токайската просветителна система, президент на Японската културна асоциация и ръководител на Японско-българската асоциация, както и с лекар Кийоши Ямада – ректор на Токайския университет. За огромни заслуги и персонален принос за съхраняването на българското културно-историческо завещание и за развиване на двустранните връзките сред България и Япония в региона на науката, културата и образованието, проф. Мацумае беше почетен с почетния знак на българския държавен глава. Ректорът на Токайския университет доктор Кийоши Ямада получи плакет с българската писменост кирилица за своите заслуги за развиването на връзките сред България и Япония в региона на образованието.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР