Токио. България и Япония засилват сътрудничеството в икономиката, културата, туризма

...
Токио. България и Япония засилват сътрудничеството в икономиката, културата, туризма
Коментари Харесай

МВнР: България и Япония засилват сътрудничеството в икономиката, културата, туризма и развитието на Западните Балкани

Токио. България и Япония ускоряват съдействието в стопанската система, културата, туризма и развиването на Западните Балкани. За това се договориха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и заместник-министърът на външните работи на Япония и народен представител Кенджи Ямада. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи . Двамата разговаряха по време на Петата международна среща на дамите в Токио. Външният министър Таро Коно отсрочи заради заболяване всичките си обществени изяви и срещи на форума. „ Пожелавам на министър Коно бързо излекуване, предайте моите най-искрени и другарски усеща и се надявам скоро да се забележим в България ”, сподели вицепремиерът Захариева. При предходните си срещи с японския си сътрудник тя контракти замяна на визити тази година във връзка 110 години от първите публични контакти сред двете страни, 80 години от установяването на дипломатически връзки и 60 години от тяхното възобновяване. “С 30 на 100 се е нараснал двустранният стокообмен след визитата на премиера Шиндзо Абе в България предходната година. Имаме доста добре работещ авто клъстър, евентуално не знаете, че във всеки четвърти автомобил има българска част, която се създава у нас. Предлагам ви да обсъдим откриването на произвеждане на японски електрически автомобили. Очаквам и повече японски туристи - годишно ние посрещаме 8,5 млн. чужденци, само че единствено 14 000 от тях са от вашата страна ”, уточни министър Захариева.
„ Приветствам изпращането на бизнесделегация и увеличението на бизнесконтактите на разнообразни равнища. Аз персонално желая да популяризирам информацията за хубостта на България, с цел да увеличим броя на японските туристи “, сподели заместник-министър Кенджи Ямада. „ Япония поддържа обединена Европа с общи демократични полезности и се веселя, че те се популяризират и в Западните Балкани. Високо оценяваме взаимната ни работа с България, която познава района, тъй като може да изпълним по този начин съдействие с всички страни от Балканите ”, съобщи той.
Японската страна благодари на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз за усилената работа, довела до подписването на две значими съглашения сред Европейски Съюз и Япония - Споразумение за икономическо партньорство и Споразумение за стратегическо партньорство.
Захариева и Ямада разискаха още редица въпроси от интернационалния дневен ред, след което подписаха Меморандум за съвещания и съдействие сред двете външни министерства.
Япония е основен фактор в районната и интернационалната политика. Тя е третата по величина стопанска система в света и е на едно от челните места по софтуерни достижения и нововъведения. Стратегически сътрудник е на Европейски Съюз и на НАТО. Мястото й в международната стопанска система и политика, както и ползите на нашата страна за привличане на вложения и софтуерно развиване обуславят предпочитаното място на българо-японските връзки във външната ни политика.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР