Токио – Докато стимулирането на туризма обикновено е част от

...
Токио – Докато стимулирането на туризма обикновено е част от
Коментари Харесай

Изплашен от хаос на Хелоуин, известният квартал Шибуя в Токио казва на празнуващите: „Моля, не идвайте“

Токио – Докато стимулирането на туризма нормално е част от длъжностната характерност на локалния политик, кметът на един регион в Токио е приемайки друг метод: Той повдига постелката за добре пристигнали.

„ Тази година изясняваме на света, че Шибуя не е място за събития за Хелоуин “, Кен Хасебе, кмет на един от най-известните и оживени региони на града, сподели пред кореспонденти този месец в Клуба на задграничните репортери на Япония. „ Моля, не идвайте в региона на гара Шибуя за Хелоуин. “

Отделението на Шибуя поставя невиждани старания, с цел да разубеди посетителите в дните преди 31 октомври. В допълнение към „ Не посещавайте “ акция, общественото пиянство в региона ще бъде неразрешено дни преди Хелоуин, а 35-те локални магазина в региона ще бъдат призовани да спрат да продават алкохол. Бяха наети към 300 частни охранители и 150 градски чиновници ще оказват помощ за патрулирането и използването на наредбата за възбрана на пушенето и пиенето, в допълнение към десетки служители на реда.

Бивш рекламен шеф, който по-късно основа улица -почиствайки организация с нестопанска цел, преди да завоюва поста като самостоятелен, Хасебе разказа по какъв начин в миналото спонтанното тържество на Шибуя навън със комплицирани домашно направени костюми се е трансформирало в нещо по-близко до гигантско празненство навън.

Южнокорейската столица предходната година.

Докато тълпите на Шибуя за Хелоуин преди пандемията доближиха своя връх от към 40 000 през 2019 година, управляващите се приготвят за до 60 000 души да се появят този месец, сподели Хасебе. Според него към 70% от тълпата не са японци. Кацухиро Нишинара, специалист по тълпите от университета в Токио, който поучава отделението Шибуя, назова подготовката „ съвършена “ и сподели, че управляващите ще се съсредоточат върху насочването на пешеходците през еднопосочните коридори на комерсиалните улици и стълбищните изходи на метрото.

„ Има риск към гарите, изключително метрото “, сподели той пред CBS News. „ Ако някой бутне или би трябвало да бутне начело, тогава елементарно се получава навалица. “

Япония е страна с население една трета от популацията на Съединените щати – само че всички тези хора са притиснати върху земна маса с размерите почти на Калифорния, тъй че японците не са непознати за смъртоносните талази на тълпата. През 2001 година навалица на пешеходен мост в град Акаши докара до гибелта на 11 души и стотици ранени. Трагедията подтиква преосмисляне на това по какъв начин да се управляват проведените събития - само че не и спонтанните събирания, като Хелоуин, празнувания на Световната купа или новогодишната нощ.

Кметът на Шибуя има работа без работа: неоновите надписи, гигантските рекламните екрани и осеяният с небостъргачи градски пейзаж към жп гара Shibuya трансформират региона в едно от най-големите и най-сниманите туристически обекти в Япония.

Посетителите търпеливо се редят на опашка единствено с цел да се снимат пред известното, само че другояче незабележително куче Хачико скулптура и да се разноските през това, което може би е най-натоварената пешеходна улица в света, Shibuya Scramble. Пресичащите се пешеходни пътеки на емблематичното кръстовище се изпълват с до 3000 чифта крайници всякога, когато светлината се промени, и даже е показана като декор в холивудски филми, в това число „ Бързи и гневни: Токио Дрифт “ и кино лентата на ужасите „ Жител “ Зло: Живот след гибелта. "

Дързането на тикви, дъвченето на захаросани зърна и къщите с тоалетна хартия в никакъв случай не са се развили в Япония. Всъщност за доста наблюдаващи японската версия на Хелоуин има по-голяма аналогия с истинския празник на реколтата със свободен дух, елате-един-всички, античен общностен фестивал на реколтата, на който се основава — въпреки и обновен от градската юноша.

Опитвайки се да изясни избухливата известност на Хелоуин измежду младите японци, шеф на магазин сподели пред бизнес списанието Toyo Keizai през 2015 година: „ В учебно заведение японците са усърдно приковани към конформизъм. Така че арестуваното предпочитание за себеизразяване и трансформиране е доста повече мощен тук, в сравнение с Запад. "

Шибуя в началото приветства празнуващите, като даже сложи краткотрайни тоалетни и съблекални, само че кварталът обърна курса си през последните години, защото скупчването на хора ескалира до евентуално рискови равнища. Чуждестранните гости — освободени от лесния достъп на Япония до алкохолни питиета и отсъствието на закони за отворени контейнери — започнаха да стават скандални.

Експерти по вълните на тълпата, в това число Хидемаса Йошимура, професор по архитектурно обмисляне в Осака Технологичният институт са скептични по отношение на акцията „ не посещавай Шибуя “.

„ Като кажеш „ Не идвай тук “, няма да има огромно влияние “, сподели той пред CBS News. Той се застъпва за слагането на електронни знаци, които разрешават на пешеходците да знаят в действително време какво следва, сходно на магистралните знаци, предупреждаващи водачите за тапи по-нагоре по пътя.

Онези, които дойдат в Шибуя в края на този месец, ще видят засилено полицейско наличие, което има за цел да поддържа придвижването на тълпите и реда, подпомагано от чиновници, известни като " DJ Police ", ситуирани на върха на специфични мобилни платформи, издаващи поток от нежни предизвестия, от време на време на британски: " Пазете се от джебчии... апелирам, продължавайте да се движите. "

За тези, които желаят да следят празненствата от разстояние, камери онлайн предават действието на кръстовището Scramble и прилежащия търговски и баров регион, Center Gai.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР