Токът за индустрията в България все още е рекордно скъп.

...
Токът за индустрията в България все още е рекордно скъп.
Коментари Харесай

Васил Велев: В България токът е рекордно скъп

Токът за промишлеността в България към момента е рекордно безценен. Това обявиха в ефира на „ Неделята на NOVA ” синдикати и работодатели. Според тях спекулата с цената продължава и това ще забави стопанската система.

„ Газовата борса е по-различна. Цената на електрическата енергия, когато проработи борсата, беше относително ниска. А в този момент сме с най-високата цена за промишлеността в целия Европейски съюз, като прибавим и доплащанията, които вършим за непозволената държавна помощ за „ Марица изток 1 “ и „ Марица изток 3 “ – двете така наречен американски централи. Що се отнася до природния газ, чакаме от борсата да докара до понижаване, а не до увеличение на цената му. От първите дни на тази година още веднъж сме с най-висока цена в Европейски Съюз. През цялата 2019 година ние сме с втората най-висока цена на свободния пазар в Европа. Само в Гърция токът е по-скъп. Там в цената се включват и някои мрежови такси, които ние плащаме в допълнение. Т.е. ние имаме изрично най-високата цена и това е тествано. Едно българско дружество заплаща повече, в сравнение с същото в Гърция ”. Това съобщи ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

„ Проблемите в енергетиката са няколко. Единият е централизация и операция на пазара на електрическа енергия, който ще отпадне по линия на увеличение на свързаността на нашата борса с тържищата и преноса на сила в целия Европейски Съюз. Очакваме това да се случи през втората половина на идната година. Тогава този монополист, който е на нашия пазар, няма да има мощта да манипулира пазара в Общността. Но и в този случай ще остане надбавката от 10.70 евро на мегават час вследствие на непозволената държавна помощ на американските централи ”, сподели Велев.

Според бизнеса и синдикатите има дейности, които би трябвало да бъдат осъществени. „ Правилният и цивилизован европейски метод за държавна помощ е, когато не доближават потенциали на чисто пазарни начала, се изготвя механизъм за потенциал и той се утвърждава от Брюксел. Това е лимитирана държавна помощ и се организира търг. Т.е. тези централи, които дадат по-добри цени, ще получат квоти за държавна помощ. Въпросните централи могат да бъдат и от чужбина, могат да бъдат и на газ ", разяснява още ръководителят на АИКБ.

В началото на новото десетилетие работодатели, синдикати и страната ще създадат опит да се схванат за общи дейности в няколко посоки за промени – бизнес-среда и стопанска система, енергетика, демография и обучение, пазар на труда, трудова миграция и обществени въпроси.

„ В 10 ч. в понеделник имаме първи кръг от договаряния. Правителството ще бъде показано от Томислав Дончев. Ние участваме на равнище ръководители на организации. Мисля, че от тази, съгласно нас, добра концепция за болничните, се отхвърлиха всички. Това, което е залегнало в съглашението по този въпрос, е да отпадне краткотрайната мярка предприятията да заплащат първите три дни на служащите. Това би следвало да значи страната да ги поема. Но ще сбъркаме, в случай че се фокусираме единствено по тази тематика. Тя е една от 40-те. По нея ще има обособен разбор, който е предоставен със Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване. Изпълнителната власт прави подобен разбор, ние също. Нашата градивна цел и блян ще бъде да предложим и реализираме единодушие по комплекс от ограничения, които да лимитират злоупотребите, без да ощетяват хората ”, разяснява Велев.

„ Тези 40 ограничения са мъчно уравновесени и са в един пакет. В него има реализирани комплицирани салда. Такъв да вземем за пример е нашето единодушие да се върнат болничните в Национален осигурителен институт ”, съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„ Важно е да се има поради, че приказваме за договаряне. Ще е добре, в случай че успеем да реализираме съглашение, в това число и за минимални работни заплати в три категории личен състав ”, счита Велев.

„ Минималната заплата е общовалидна за всички и ще бъде най-малък предел. Около нея има други 85 стопански действия с по три категории. В другите браншове има служащи с минимално обучение. Ще има минимална заплата за нискоквалифицирания личен състав, за средноквалифицираните и за висококвалифицираните ”, разясни Димитров.

„ Бизнесът е подготвен да заплаща по-високи заплати, в сравнение с е продуктивността. Това е от последните няколко години в резултат на догонващото ни развиване. С този механизъм, който би трябвало да имаме мъдростта да договорим и надлежно да реализираме, считаме, че ще дадем подтик на индустриалните връзки и на обществения разговор в страната. Добрият разговор и положителните индустриални връзки са конкуретно преимущество за всяка стопанска система. Ние можем да договаряме със синдикатите растеж на продуктивността. Т.е. тези извоювани пари дали да ги дадем за заплати, или с част от тях да купим машини, с цел да може следващата година да произведем повече и да получим по-големи заплати. Всичко това, контрактувано, придобива друго наличие и става по-устойчиво ”, изясни ръководителят на АИКБ.

„ Нещо, по което чакам опозиция, е модифицираната ни концепция за въвеждане на необлагаем най-малко за нискодоходните групи. В диалог с бизнеса стигнахме до общо предложение към държавното управление да възвръща платения налог за нискодоходните групи, а в края на годината част от него да бъде възстановяван. Това е компромисното ни предложение ”, безапелационен е Димитров.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  0 Пешо от Виница (преди 11 секунди) Рейтинг: 37898 | Одобрение: 15998 И след толкоз години ръководство на ГРОБ,тока е най-скъп...Защо? Сега пък какво му пречи на Батката? Космоса или вълната????  0  0 CoLLectoRitioner (преди 1 минута) Рейтинг: 180 | Одобрение: -325 На мен не ми е безценен! А за бедняците - не ме интересува!A COLLECTIONER OF RARE ARTEFACTS/OBJECTS (PAINTINGS, ANCIENT ASIAN SWORDS, SUITS) AND A COLLECTOR OF ENVY.Напиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР