Токът за индустрията в България е скъп, което е резултат

...
Токът за индустрията в България е скъп, което е резултат
Коментари Харесай

Изкривен ли е пазарът на електроенергия - мнение на Атанас Тасев и Иван Хиновски

Токът за промишлеността в България е безценен, което е резултат от една дълго време протакана промяна. Това съобщи в студиото на " Още от деня " енергийният специалист Иван Хиновски. Като съществена причина той уточни високият % на въглищната сила и високите цени на излъчванията.

Гост по тематиката беше и енергийният специалист Атанас Тасев.

Атанас Тасев показа статистика от 2014 година до момента за средногодишните цени за индустриалните консуматори. Според посочените от него данни междинната цена през 2019 година за Германия цената е 230,6 евро, 152,4 евро е цената за Европа, а в България - 106,5 евро за мегаватчас.
Атанас Тасев: Пазарната тактика изисква друга просвета. Ние сме включени в обединените енергийни системи на Европейски Съюз. Освен това имаме пазарно обединяване с нашите близки тържища, към нас. Това, което се случва на борсата - това не е цена на борсата, а това е цена вследствие на дейностите на борсата, при което борсата дава среда, на която се срещат консуматори и продавачи и цената е такава, каквато е.
Според Тасев и целият състав на борсата да се смени, това няма да промени обстановката, тъй като това е типов артикул.

Иван Хиновски сподели, че в България има обърната диаграма за цената на електронергията.
Иван Хиновски: В страните, в които се толерира промишленост, претовареност, износ и стандарт, цената на промишлеността е по-ниска от тази за бита, защото се счита, че битът, с цел да доближи електрическата енергия до него, тя минава през доста трансформации.
Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР