Токът и битовите сметки поскъпват от 1 юли, става ясно

...
Токът и битовите сметки поскъпват от 1 юли, става ясно
Коментари Харесай

Токът и битовите сметки ще поскъпнат много скоро

Токът и битовите сметки нарастват от 1 юли, излиза наяве от разискваните неотдавна модели на либерализация на пазара на електрическата енергия за бита.

КЕВР ще дефинира максимума на отклоняване от пазарната цена и електроснабдителните сдружения няма да 10, 20 или 30% от тока, който употребяват семействата, да са купувани от свободния пазар. И това се чака да стане до 1-ви юли, като точният % занапред ще се дефинира.

В края на март електроразпределителните сдружения би трябвало да подадат предложение за цени на тока от 1 юли в Комисията за енергийно и водно контролиране. По думите на Валентин Николов, ръководител на енергийната комисия в Народното събрание, текстовете за промени в енергийния закон би трябвало да станат факт до края на февруари, с цел да може в плановете на енергийните сдружения да се включат количествата, които ще се купуват от борсата.

На този стадий обаче, изборът на модел по какъв начин законово да бъде освободен пазарът на ток за битовите консуматори, е на неофициална фаза.

По модела, който се разисква, се планува електроразпределителните сдружения да стартират да купуват на борсата 10% от тока, който се използва от семействата, с цел да се тества пазарът и да не се натоварват потребителите, излиза наяве още от думите на Николов.

Обсъждани са разновидности за поетапно освобождение на пазара за бита и дребния бизнес в границите на пет години. Има и различен вид, при който цялостната либерализация да се случи за три години и тогава ще се стартира с 30% ток от борсата в сметките на битовите консуматори, на идната година ще се вдигне на 60 на 100 и в края на третата година цялото количества ще се купува на свободния пазар.

Преценявана е и опцията първо там да излезе единствено дребният бизнес, само че освен това състояние за контролирания пазар ще остане по-малко и по-скъпа електрическа енергия. За него сега НЕК прави микс от тока на АЕЦ “Козлодуй”, на американските централи и на когенерациите.

При стесняване на контролирания пазар ще би трябвало да се увеличи таксата “задължения към обществото”, с която се заплаща разликата сред дълготрайните контракти и пазарната цена.

При който и да е модел на поетапно освобождение на пазара на ток за семействата и дребния бизнес КЕВР ще дефинира оптималната опция за отклоняване от пазарната цена и електроснабдителните сдружения или търговецът на ток няма да могат да я надвишават.

Председателят на енергийната комисия споделя, че има създадени сюжети на база на статистически данни от минали години. Експерти на КЕВР са разигравали и математически модели.

Според Николов сметките за ток на битовите консуматори ще се трансформират с до 1% нагоре или надолу според от придвижването на цените на борсата, като желанието е до 5 години пазарът на електрическа енергия да е 100% либерализиран.

Ако до края на февруари законовите промени не са факт, това е сигнал, че може би отварянето на пазара за бита ще се отсрочи след 1 юли.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР