Токаев обяви амнистия за участниците в януарските протестиКасим-Жомарт Токаев, президентът

...
Токаев обяви амнистия за участниците в януарските протестиКасим-Жомарт Токаев, президентът
Коментари Харесай

Президентът на Казахстан обяви предсрочни избори и ограничаване на властта си само до 1 мандат

Токаев разгласи прошка за участниците в януарските митинги

Касим-Жомарт Токаев, президентът на Казахстан, разгласи предварителни президентски избори тази есен и промяна на институцията, съгласно която президентският мандат ще бъде единствено един мандат, от седем години и без право на преизбиране, написа казахстанското издание на Vlast, съобщи Дневник.

Той застана отпред на страната през 2020 година, само че в действителност овладя властта след бурни митинги с жертви през януари, за които има съмнения, че от протест против нови цени на газа пропан-бутан са прераснали в акция вътре в елита за промяна на въздействието и мрежата от хора на първия президент Нурсултан Назърбаев. В сериозен миг даже бяха вкарани военни елементи (предимно руски) на Организацията на Договора за групова защита.

" За сполучливото използване на фундаментални и всеобхватни промени по пътя към основаването на обективен Казахстан е нужен нов мандат на доверие на хората. За мен ползите на страната са над всичко. Затова съм подготвен да съкратя мандата си и да отида на предварителни президентски избори ", споделя в този момент Токаев.

Той добавя, че ще стартират да работят нови механизми за образуване на Народното събрание и маслихати (регионалени парламенти) по партийни листи и едномандатни изборни региони. Според президента това ще докара до увеличение на броя на политическите партии и усилване на конкуренцията.

Освен това Токаев разгласи прошка за участниците в януарските митинги.

" Нуждаем се като от въздуха от национално единение. Както участвалите в стаката, по този начин и чиновниците на органите на реда са наши жители. Те се надяват освен, че съдът ще бъде обективен, само че и че обществото ще бъде снизходително ", сподели президентът.

Той означи, че амнистията няма да засегне уредниците на безредиците, както и упрекнатите в държавна измяна и опит за насилствена промяна на властта.

В началото на януари в Казахстан избухнаха всеобщи митинги, които прераснаха в съществени конфликти и претенции за оставка на държавното управление, което я подаде. Президентът разгласи изключително състояние в цялата страна и по-късно оглави Съвета за сигурност, който преди този момент беше управляван от някогашния президент Нурсултан Назарбаев.

 

След митингите в страната започнаха рокади на управителни постове в държавни органи и огромни компании.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР