Тодоровден се отбелязва в първата събота от Великденските пости. Тодоров

...
Тодоровден се отбелязва в първата събота от Великденските пости. Тодоров
Коментари Харесай

Празнуваме Тодоров ден - Тудорица или Конски Великден

Тодоровден се отбелязва в първата събота от Великденските пости. Тодоров ден се назовава още Тудорица или Конски Великден. Отбелязва се с тържествено удостояване на коня и с бурни кушии. На този ден църквата уважава паметта на Свети Теодор Тирон.

Според поверието по време на гоненията на християните император Юлиан Отстъпник продължавал да желае връщането на езичеството. Знаейки, че 40 дни преди Великден християните съблюдават непоколебим пост, той решил да се подиграе с тях и да ги принуди да ядат идоложертвена храна. Юлиан наредил на градоначалника на Константинопол да напръска скрито с кръв от езически жертвоприношения всички постни храни на пазара, тъй че християните, въпреки и без да знаят това, да се осквернят и да бъдат подиграни. Тогава Свети Теодор Тирон се явил на патриарх Евдоксий и му известил наредбата на Юлиан Отстъпник. Заръчал му също да предизвести християните да не вземат храна от пазара през тази седмица. Предупредени навреме, християните се хранили с варено жито (коливо). Юлиан схванал, че замисълът му е оголен, останал опозорен и пуснал неосквернена от езичниците стока на пазара.

Легендата споделя, че на този ден светецът отивал при Бог да моли за лято, облечен с девет кожуха.

На Тодоровден се провеждат надбягвания с коне. С венец се окичва спечелилият в надпреварата, а в дома на стопанина му се извива дълго хоро.

На този празник дамите вършат и раздават обредни питки за здраве. Питките се назовават " конче " или " копито " и върху тях се създават мечтаните фигурки.

На трапезата на празника наложително би трябвало да участват картофи, пита, гъбена супа, варена царевица, чорба от леща.

Името Тодор значи " Божи подарък ". На този ден имен ден честват Тодор, Тодорка, Теодор, Доротея, Дора, Божидар, Божидара, Юлияна, Юлиян. Желаем ви здраве, триумфи и благополучие!
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР