Тодоровден е, наричан също Тодорица и Тудорица! Празникът се отбелязва

...
Тодоровден е, наричан също Тодорица и Тудорица! Празникът се отбелязва
Коментари Харесай

Тудурица е! Св. Тодор излиза от гробището, яхнал бял кон

Тодоровден е, именуван също Тодорица и Тудорица! Празникът се отбелязва постоянно в съботния ден от първата седмица на Великия пост. Св.Тодор се приема за настойник на конете и на всички места празникът му се тачи за тяхно здраве. Затова го назовават и Конски Великден.

За националните традиции на тези ден, споделя пред Dir.bg eтнологът доцент доктор Валентина Шараланова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките.

Народът ни си показва св. Тодор да излиза нощем от гробището, яхнал бял кон и дружно с майка си - Баба Тудуричка, да обикалят селското землище. Ако срещнел жена, която не съблюдава възбраната за работа на неговия празник, светецът я удрял с патерицата си по гърба. Вярва се още, че св. Тодор обличал девет кожуха, пришпорвал коня си и отивал при Бога, с цел да го измоли да изпрати лято.

Още преди изгрев слънце на празника стопанките изпичат обредни хлябове - колачета с форма на конче, подкова или конско копито. Наричат ги конче, копито, кукла, Свети Тодор. Върху този самун има пластична декорация от тесто, изобразяваща хомот. В кравая поставят орехови ядки и чесън.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР