Тодоровден е християнски празник, честван в съботният ден от първата

...
Тодоровден е християнски празник, честван в съботният ден от първата
Коментари Харесай

България празнува Тодоров ден - Конски Великден

Тодоровден е християнски празник, празнуван в съботният ден от първата седмица на Великия пост. На този ден, както и на 17 февруари, Църквата възпоменава паметта на Св. Теодор Тирон.Името Тодор значи ”божи подарък ”. На този ден имен ден честват Тодор, Тодорка, Теодор, Доротея, Дора, Божидар, Божидара, Юлияна, Юлиян.
Според поверието по време на гоненията на християните император Юлиан Отстъпник продължавал да желае връщането на езичеството. Знаейки, че 40 дни преди Великден християните съблюдават непоколебим пост, той решил да се подиграе с тях и да ги принуди да ядат идоложертвена храна. Юлиан наредил на градоначалника на Константинопол да напръска скрито с кръв от езически жертвоприношения всички постни храни на пазара, тъй че християните, въпреки и без да знаят това, да се осквернят и да бъдат подиграни. Тогава Свети Теодор Тирон се явил на патриарх Евдоксий и му известил наредбата на Юлиан Отстъпник.

Предупредени навреме, християните се хранили с варено жито. Юлиан схванал, че замисълът му е оголен, останал опозорен и пуснал неосквернена от езичниците стока на пазара.

Легендата споделя, че на този ден светецът отивал при Бог да моли за лято, облечен с девет кожуха.

Тодоров ден се назовава още Тудорица или Конски Великден. Отбелязва се с тържествено удостояване на коня, с бурните бългорски кушии - надпреварване с коне. При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с маниста, с пискюли и цветя и ги водят на водопой.

Жените размесват и раздават между тях обредни хлябове като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм.

После идва ред на атрактивното конно съревнование – кушията. Победителят в нея се награждава – конят получава нормално юзда, а неговият собственик - риза или забрадка. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, с цел да чистити празника. Навсякъде го посрещат задушевно и поят коня му с вода.

Обредната софра за празника включва пита с квас, чорба от гъби и „ тудоровска леща”.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР