Тодор Лулчов Каблешков е виден български революционер, участник в Априлското

...
Тодор Лулчов Каблешков е виден български революционер, участник в Априлското
Коментари Харесай

Роден е Тодор Каблешков

Тодор Лулчов Каблешков е изтъкнат български бунтовник, участник в Априлското въстание.
Тодор Каблешков е роден в заможното семейство на хаджи Лулчо Дончов Каблешков в Копривщица на 13 януари 1851 година. Баща му е състоятелен копривщенец, занимаващ се с бегликчийство и джелепство. Въпреки че принадлежи към чорбаджиите, хаджи Лулчо е родолюбец и патриот, въодушевен от огромния си брат Илия, който е погубен от кърсердари в Берковско през 1858 година
През есента на 1875 година след края на Старозагорското въстание в Гюргево се събират видни революционни дейци, с цел да възнамеряват ново въстание, което би трябвало да избухне напролет на идната година. Сред основателите на Гюргевския централен революционен комитет са Никола Обретенов, Стоян Заимов, Георги Бенковски, Стефан Стамболов, Иларион Драгостинов, Георги Измирлиев и други След дълги разисквания те разделят българските земи на четири революционни окръга — Врачански, Търновски, Сливенски и Пловдивски, по-късно преименуван на Панагюрски. Решено е въстанието да избухне на 1 май. В Четвъртия революционен окръг за основен деятел е определен Панайот Волов, като за негов асистент е избран Георги Бенковски. В началото на януари 1876 година двамата пресичат Дунав при Оряхово и посещават Пловдив, само че скоро схващат, че комитетската мрежа е по-добре развита в Задбалканските котловини и реалокират революционния център в Панагюрище. Много за делото към този момент е направено в селищата Панагюрище, Клисура, Брацигово, Пещера, Татар Пазарджик, Калофер, Белово и други Тук двамата апостоли намират дейни помощници в лицето на Каблешков,Кочо Чистеменски, Захари Стоянов, Найден Попстоянов, Иван Арабаджията и доста други.
Вечерта на 13 януари в дома на Танчо Шабанов в Копривщица е формиран втори комитет от Панайот Волов. На събранието взимат присъединяване Найден Попстоянов, Танчо Шабанов, отец Никола Белчев, Цоко Будин, Каблешков, Нешо Попбрайков и други Участниците се заклеват на евангелие, нож и револвер от отец Никола. Клетвата гласяла:
„ Заклевам се в името на всемогъщия Бог, че за славата на народа си и за достойнството на православната религия ще забия петстотингодишния ръждясал български нож в гърдите на турския султан! Ако престъпя клетвата си, да бъда прокълнат от целия български народ и да ме реализира най-тежкото Божие наказване... “
Волов дава на Каблешков пълномощие, което потвърждава, че е оторизиран да основава революционни комитети от самото управление на въстанието. То е подписано и подпечатано от Волов с подправеното му име Петър Банков. Каблешков още веднъж се разболява, само че това не го стопира. На 13 април се организира събранието в Оборище, където Копривщица е показана от двама делегати - Найден Попстоянов и Тодор Душенчанина, които отнесли със себе си писмо от Каблешков за Волов и Бенковски. Събранието траяло от 13 до 16 април и там е взето решение въстанието да се разгласи на 1 май, а при положение на изменничество и по-рано. По-късно въстанието е предадено от Ненко Стоянов Терзийски, който е балдьовски пратеник.
Първоначално турците подценяват мащабите на съзаклятието — в Копривщица е пратен само кърсердаринът Неджиб ага с няколко заптиета да арестуват бунтовниците. Датата е 19 април 1876 година На 20 април стражите стартират арестите. Първоначално арестуват Георги Тусунов, потърсили Брайко Енев и Петко Бояджиев, само че те се укриват. Сред хората, които Неджиб ага трябвало да арестува, бил и Каблешков, само че неговата майка заблуждава кърсердарина, че той не си вкъщи, макар че тогава Тодор лежи болен в бащината си къща. Изправени пред погром на въстанието още преди да е почнало, Каблешков, макар заболяването, взима решение то да се разгласи прибързано. По негова заповед камбаните в градските църкви забиват, обявявайки началото на протеста, останал в българската история като Априлското въстание. Датата е 20 април 1876 година, а часът е към 10 сутринта. Бързо са образувани две чети и са изпратени да обкръжат конака и заптиетата в него. Групата, предвождана от Георги Тиханек, инцидентно среща по пътя заптието Кара Хюсеин Хайдук на Калъчовия мост. Той е първият турчин, погубен във въстанието. Тиханек го прострелва с един патрон в главата. Под водачеството на Каблешков конакът е обграден, само че след къса блокада Неджиб ага съумява да избяга дружно с по-голяма част от хората си, само че в бягството са убити няколко заптиета, в това число мюдюрина, а агата губи сабята си. Именно тогава Каблешков написа фамозното кърваво писмо, което гласи:
Братия!

Вчера дойде в село Неджип ага из Пловдив, който изиска да затвори няколко души дружно с мене. Като бях прочут за вашето решение, станало в Оборишкото заседание, повиках няколко души юнаци и откакто се въоръжихме, отправихме се към конака, който нападнахме и убихме мюдюра, с няколко заптии... Сега,когато ви пиша това писмо, знамето се развява пред конака, пушките гърмят, съпроводени от ека на черковните камбани, и юнаците се целуват един други по улиците!... Ако вие, братия, сте били същински патриоти и апостоли на свободата, то последвайте нашия образец и в Панагюрище...

Копривщица, 20 априлий 1876 година

Т. Каблешков
Накрая на писмото Каблешов рисува християнски кръст с кръвта на мюдюрина. Писмото е отнесено от Никола Салчев до Панагюрище толкоз бързо, че конят му умира от изтощеност. Друго кърваво писмо е изпратено посредством Никола Караджов до Клисура. Известени са и Старо Ново село и Стрелча. Куриерът Тодор Москов отпътува за Враца, с цел да осведоми комитета и неговия лидер - Стоян Заимов, само че е хванат в турското село Лъжене и отведен в София. Властта в Копривщица е поета от боен съвет, чийто ръководител е Каблешков, а секретар - Никола Беловеждов. За щаб на въстаниците е избрана спицерията (аптеката) на доктор Спас Абрашев. Всички пътища и пътеки към Копривщица са блокирани от въстанически отряди. Бунтовниците имат къс конфликт в село Синджирлии, където са убити 13 турци, а дамите и децата са изтеглени към Копривщица. Опразнените от селяните села са запалени по заповед на Каблешков, с цел да не се употребяват от турските войски като укрития.
Оцелелите въстаници се изтеглят в планините още на 1 май и се пробват да преминат Стара планина, с цел да пресекат Дунав и да се укрият в Румъния. На 8 май от четата на Каблешков са останали едвам 4 души. Бивакът им е атакуван изненадващо от турци и двама бунтовници са убити на място. Каблешков е хванат, а Найден Попстоянов е ранен в ръката и също покорен. Убитите са обезглавени, а главите им са взети за титли. Пленниците са отведени в Троян, а оттова в Ловеч. В ловешкия затвор двамата бунтовници са подложени на мъчения. Там заварват и Захари Стоянов. На 3 юни пленниците са отведени в Търново. След разпити, на които Каблешков не признава нищо, Селями паша потегля за Пловдив и взима със себе си бунтовниците, с цел да ги съобщи на пловдивския съд. Даскал Попстоянов към този момент е премрял, а Каблешков знае какво ги чака в града — още мъчения и в последна сметка бесило. Когато керванът стопира да нощува близо до Габрово, Каблешков се възползва от невниманието на едно заптие, лишава револвера му и се прострелва в главата.
Датата е 16 юни 1876 година, а Каблешков е едвам 25 годишен. На идващия ден габровският архиерейски наместник измолва Селями паша да му даде тялото, с цел да бъде заровено по християнски. Въстаникът е почистен, облечен в нови облекла и тялото му е заровено покрай гробовете на двама четници от четата на Хаджи Димитър, обесени в Габрово.
През 1883 година тленните остатъци на Тодор Каблешков са пренесени и заровени в Копривщица. Родната къща на революционера в Копривщица е музей. Там могат да се видят доста негови движимости, в това число негови фотоси, документи, учебници, оръжия, шапката, която е носел, до момента в който е бил шеф на гарата в Белово и други.
Източник: Уикипедия


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Хроники  Европейски Съюз реализира единодушие за възбрана на клонирането на хора Европейски Съюз реализира единодушие за възбрана на клонирането на хора  Галилео Галилей открива спътника на Юпитер Ганимед Галилео Галилей открива спътника на Юпитер Ганимед  Шеста бомбардировка на София през Втората международна война Шеста бомбардировка на София през Втората международна война  Сърбите в Босна афишират своя република - Република Сръбска Сърбите в Босна афишират своя република - Република Сръбска  Удроу Уилсън афишира своите 14 точки - план за кротичък проект след Първата международна война Удроу Уилсън афишира своите 14 точки - план за кротичък проект след Първата международна война Интервю Още Боян Петров пред Actualno.com: Пирин е украшение, което желаят да дадат на олигарсите (ВИДЕО)
Екип на Actualno.com съумя да поговори с огромния български алинея..
Кметът на Стара Загора: Гордея се с бизнеса, който има Стара Заго Зам.-кметът на Благоевград: В новия бюджет максимален е делът за о Васил Едрев: Община Айтос е финансово постоянна, благодаря на съве Хасан Азис: Готови сме с планове за над 600 млн. лева коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Честваме Св. мъченица Татяна
Света мъченица Татяна произлизала от знатно и богато римско семейство, което я възпитало от ранно детство в християнската религия, въпреки н...
Депутатите гледат ветото на президента вър... Близо 200 хиляди лева са приходите от Перпери... Държавата финансира университети за филиал... Слабо земетресение бе записано край Пе... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Райски острови и изчезващи колоси (СНИМ...
Сейшелите са едно от тези кътчета, където човек може да прекара своята отмора измежду приказни пейзажи и плажове, и в същото време да зърн...
Елена Поптодорова срина Плевнелиев и Борис... Посланието на Туск, което Борисов побърза... Сигнал за бомба в НДК* Зимата се завръща, стартират превалявания и засту... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Евродепутатът Петър Курумбашев: Не сме з...
Френското и белгийското общества смятат за естествени неща, които у нас не бихме възприели и не сме задължени да ги одобряваме непознати ценнос...
Симеонов: Ще прилепям вложителя да извъ... Страсбург осъди България поради македонска... За Тръмп африканските страни и Хаити са "... Юнкер: България не е напреднала задоволително...  www.expert.bg  Консултирайте се с специалист преди изтегляне на заем, с цел да спестите пари Консултирайте се с специалист преди изтегляне...  Франция няма да вкарва нови налози при Макрон Франция няма да вкарва нови налози при...  Свиват броя на лечебните заведения, на които ще се дават новите медикаменти за онкоболни Свиват броя на лечебните заведения, на които ще се...  Стотици маджарски компании подготвени да вземат участие в плана АЕЦ Стотици маджарски компании подготвени да взе участие...  www.iwoman.bg  6 хрумвания за прелестен сантиментален уикенд с обичания 6 хрумвания за прелестен сантиментален уикенд с...  Малките неща, които значат толкоз доста за дамите Малките неща, които значат толкоз доста...  Януарско ободряване Януарско ободряване  По женски: Не сме правили секс с мъжа ми от 3 години, да се разведа ли? По женски: Не сме правили секс с мъжа ми...  http://www.sportlive.bg  Невероятно: Разкриха чутовната сума, която Лионел Меси ще прибере от новия си контракт с Барселона Невероятно: Разкриха чутовната сума, коя...  Тайният проект на Реал Мадрид да притегли Лионел Меси през 2013 година за 250 милиона Тайният проект на Реал Мадрид да притегли...  БФС отговори на обвиняванията на Любо Пенев БФС отговори на обвиняванията на Любо Пене...  Сериозна южноамериканска война разтресе съблекалнята на ПСЖ Сериозна южноамериканска война разтресе... Интервю Още Боян Петров пред Actualno.com: Пирин е украшение, което желаят да дадат на олигарсите (ВИДЕО)
Екип на Actualno.com съумя да поговори с огромния български алинея..
Кметът на Стара Загора: Гордея се с бизнеса, който има Стара Заго Зам.-кметът на Благоевград: В новия бюджет максимален е делът за о Васил Едрев: Община Айтос е финансово постоянна, благодаря на съве Хасан Азис: Готови сме с планове за над 600 млн. лева Нови Най-четени Най-коментирани Роден е Тодор Каблешков... 19 0 Новините: Най-важното за деня, 12 януари... 803 1 Тръмп отсрочи за финален път глобите против Иран, считат съветниците... 222 0 Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще посети Македония... 222 1 Гарата в Нотингам е била подпалена... 354 1 Райски острови и изчезващи колоси (СНИМКИ) 50173 0 Елена

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР