Тодор Капитанов, юрист, Национален секретар на КНСБ, консултант и специалист

...
Тодор Капитанов, юрист, Национален секретар на КНСБ, консултант и специалист
Коментари Харесай

Ето кога получаваме 6 заплати при пенсиониране

Тодор Капитанов, правист, Национален секретар на КНСБ, съветник и експерт по обществени лекции в региона на трудовите и обществени въпроси, връзките и обществения бранш дава отговор на въпроси по Трудово право, написа в. " Труд ".

Въпрос: Предстои ми пенсиониране. Като ми прекратят контракта, ще получа ли шест брутни работни заплати?

Бр. Питов, гр. Монтана

Отговор: Според член 222, алинея 3 от Кодекса на труда (КТ) при преустановяване на трудовото правно отношение, откакто служащият или служителят е придобил право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, без значение от основанието за прекратяването, той има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово заплащане за период от 2 месеца, а в случай че е работил при същия шеф през последните 10 години от трудовия му стаж – на обезщетение в размер на брутното му трудово заплащане за период от 6 месеца. Този трудов стаж може да е добит по едно или няколко обособени поредни трудови правни отношения със същия шеф, с или без период посред им. Законът не изисква трудовият стаж да е бил непрестанен, с цел да се заплати по-големият размер на компенсацията в размер на 6 заплати.

Предпоставките за придобиване право на обезщетение по член 222, алинея 3 от КТ са:

– преустановяване на трудовото правно отношение, без значение на какво основание;

– все още на прекратяването служащият или служителят да е придобил право на пенсия за застрахователен стаж и възраст.

В случай, че качеството " пенсионер " е добито след преустановяване на трудовото правно отношение, обезщетение на съображение член 222, алинея 3 от КТ не се дължи. Обезщетението по член 222, алинея 3 от КТ може да се изплаща единствено един път – при преустановяване на трудовото правно отношение.

Окончателната преценка дали служащият или служителят дава отговор на изискванията за приемане и за размера на компенсацията по член 222, алинея 3 КТ е право само на работодателя.

В практиката постоянно получавам въпроси дали служащ следва да получи това обезщетение, в случай че е работил 10 години на две места, надлежно от единия и от другия шеф. Тъй като компенсацията по член 222, алинея 3 от КТ се изплаща единствено един път, в тези случаи служащите ще имат право на обезщетение при пенсиониране при преустановяване на главния трудов контракт, в случай че към датата на преустановяване дават отговор на изискването да са придобили право на пенсия за застрахователен стаж и възраст. Липсва правно съображение работодателят по спомагателния трудов контракт да изплаща обезщетение по член 222, алинея 3 от КТ при прекратяването му.

В случай на отвод или погрешно установяване на размера на компенсацията от страна на рабтодателя, въпросът може да бъде отвеян за решение пред способния съд в 3-годишен давностен период от деня, в който правото, предмет на желае, е станало изискуемо или е могло да бъде упражнено. При парични вземания изискуемостта се счита настъпила в деня, в който по вземането е трябвало да се извърши заплащане по надлежния ред.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР