Тодор Живков пада на колене и се моли в Килифаревският

...
Тодор Живков пада на колене и се моли в Килифаревският
Коментари Харесай

Този български манастир пази голяма тайна за посещение на Тодор Живков

Тодор Живков пада на колене и се моли в Килифаревският манастир. Смайващата постъпка на някогашния Първи изненадала всички негови доближени и оставя трайна диря у монахините в светата обител.

Датата е 9 юни, а годината 1973-а, когато бай Тошо посещава великотърновското село Вонеща вода. Пристига дружно с най-близките си съратници Пенчо Кубадински, Пеко Таков и Станко Тодоров, с цел да разгласи Килифарево за град. Само на 15 км от селцето се намира Килифаревския манастир, който Тато изненадващо поискал да посети.

Местните комунистически величия изпадат в шок от непредвиденото предпочитание и неотложно се свързват с манастира, с цел да се приготвят както прилича. И фактически някогашният Първи е посрещнат като същинско великолепие. Пред портата е застлан червен килим, в края на който е строено цялото монашеско сестринство.

Освен това цялата оградата на манастира и поляните към него са застлани с шарени черги, събрани от локалните поданици. По това време игуменка на манастира е майка Юстина, която неотложно се досеща, че може да се възползва от визитата на държавника, с цел да измоли средства за дострояване на едното крило на Божията обител.

" Носи се като мълва измежду хората, че с помощта на него е издигната новата част на манастира. За страдание старите монахини към този момент ги няма и не могат да опишат за визитата, само че историята се предава от уста на уста ", споделя пред " България Днес " една от монахините в светата обител.

След като вкарва Първия в манастира, майка Юстина го кани да опита от най-хубавото манастирско вино. Както е по протокол, преди Живков да отпие от чашата, един от гардовете на Управление безопасност и охрана (Пето управление н протяга ръка към нея да я опита. Живков дава знак да не се намесва, взима чашата и пие от нея без терзание, засвидетелствайки доверие към игуменката. По-късно повтаря и потретя. Това толкоз впечатлява майка Юстина, че тя подрежда да не мият чашата. С капки от недоизпитото вино съдът бил защитаван дълги години в манастира.

" От 11 години съм тук и не съм виждала чашата. Чувала съм за нея, само че не знам какво се е случило ", добавя монахинята, която през днешния ден стопанисва Килифаревския манастир.

Покойната към този миг Юстина приживе споделя и че бай Тошо изискал да бъде оставен сам в църквата. Когато игуменката случайно влиза вътре, го заварва да се моли, коленичил пред олтара. Събира смелост и го пита има религия ли в Бог и защо се моли, откогато е комунист, на което Живков й дава отговор: " Пред Бог няма комунисти и капиталисти. Всички са равни ".

Килифаревският манастир е един от най-старите във Великотърновска епархия. Основан е през 1348 година по заръка на цар Иван Александър от Теодосий Търновски, който става негов пръв духовник. За чудесата в манастира се носят митове в региона. Иконата на Света Богородица е измежду най-силните у нас. Молитва пред нея сбъдва стремежи, оказва помощ за забременяване, избавя подвластни и пази от зли сили. Според мнозина точно мощната сила е привлякла Живков и той не един път се е прибирал в манастира.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР