ТОДОР БОЯДЖИЕВ завършва радиоинженерство в МЕИ-София. От 1963 г. работи

...
ТОДОР БОЯДЖИЕВ завършва радиоинженерство в МЕИ-София. От 1963 г. работи
Коментари Харесай

Тодор Бояджиев за връзката между случаите „Скрипал” и „Бабченко”

ТОДОР БОЯДЖИЕВ приключва радиоинженерство в МЕИ-София. От 1963 година работи в системата на Министерство на вътрешните работи по линия на научно-техническото и външнополитическото разузнаване, като стига до поста зам.-началник на Първо основно ръководство. В Съединени американски щати е под легенда на зам. търговски представител и пълномощен министър. Има два мандата в Съединени американски щати, дипломат е на благосклонност на американския щат Оклахома. През ноември 1990 година с президентски декрет е създаден в чин военачалник. Той е първият основен секретар на Министерство на вътрешните работи (от 1991 г.). Напуска системата през май 1992 година Народен представител е в VІІ Велико народно събрание и 39-ото Народно събрание. Президент е на учредената от него през 1993 година социална асоциация "Български евроатлантически разследващ конгрес " (БЕАРФ). Автор е на 13 книги, приготвя 14-ата.

"Случаят "Скрипал " се изчерпа, а въздействието на Русия и Путин продължава да пораства "


- Преди към 25 години мечтаехте за международна разследваща общественост. С тази цел създадохте Българския евроатлантически разследващ конгрес (БЕАРФ). Как гледате на фантазията си от хребета на днешния ден?
- Вие като публицист и съучредител на БЕАРФ добре си спомняте моя лозунг: "Шпиони от всички страни, обединявайте се! " Ако би трябвало да отговоря малко, незабавно споделям: моята фантазия през днешния ден е едно надълбоко отчаяние.
В началото на 90-те години много наивно повярвах, че светът потегля към същинска демократизация. Това би предположило определяне на трайно, устойчиво, законово и кардинално съдействие сред всички специфични служби на национално, европейско и международно ниво. Това за мен представляваше една бъдеща разследваща общественост, казано най-популярно и разбираемо за необятен кръг хора.
Тогава имаше сътрудници, включително някогашни ръководители на руски и други служби като Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и Централно разузнавателно управление на САЩ, които бяха много скептични и се опитваха да охладят моя възторг. Те се оказаха прави - вместо единство на всички служби против международните закани за мира и цялото битие на планетата, против черния интернационал на тероризма през днешния ден виждаме друга картина.
Не са нужни пространни разбори, с цел да стигнем до извода, че вместо повече сигурност и непоклатимост в световен мащаб се сблъскваме още веднъж с така наречен студена война. Дали това е нов кръг от историческата серпантина на тази ера или нов тип война, е въпрос на интерпретация. Днес всички употребяват разнообразни термини - хибридна, студена горещо-студена война. Наистина - прекосяването от един тип война в различен не е разграничено с дебела защитна граница. Тази линия е размита и пламъците постоянно могат да бъдат ту буйни, ту затихнали.
- Бихте ли обрисували днешната картина, която историята нарисува на мястото на мечтаната от вас разследваща общественост?
- Ще стартира, споменавайки две неща, които към този момент съм казвал във връзка със случая "Скрипал ". Древноримският оратор и общественик Цицерон е споделил: "Ако желаете да си обясните обещано събитие, на първо време би трябвало да си отговорите на въпроса "Кой има интерес? "
Новият случай "Бабченко " с възкръсналия в Киев публицист затвърждава мнението ми, че сходни интервенции, които бяха едни от най-секретните, изтънчени и, бих споделил, най-брутални и перверзни принадлежности в арсенала на тайните служби и на Изтока, и на Запада, през днешния ден все по-често са част от арсенала на терористични и крайнорадикални групи и придвижвания. Засега се разграничават единствено по това, че проличава по-ниският професионализъм, само че това не изключва зад тях да стоят и "професионални " специфични служби.
Когато в медиите се заприказва за така наречен мокри каузи, казионните публицисти на прехода дават за образец случая "Георги Марков ", като го обкичват с измислена и от никого недоказана "екзотика ". И никой не се сеща да напомни убийствата на генералния секретар на Организация на обединените нации Даг Хамаршелд, на Патрис Лумумба, на демократично определения президент на Чили Алиенде, взривяването на кораба на "Грийнпийс " и други сходни актове, в които имаха пръст и американски, и френски, и белгийски, и други специфични служби. Припомням това, тъй като този безчовечен инструментариум е бил и за жалост към момента участва в арсеналите на доста служби.
Преди няколко десетилетия американският Конгрес одобри закон, забраняващ на специфичните служби две основни неща - обмисляне и реализиране на убийства и потреблението на журналистическо прикритие за разследваща активност. Но законът просъществува единствено "ден до пладне ". На интернационалната сцена се появи "Ал Кайда " и възбраната беше вдигната.
- Смятате ли, че спуканият сапунен мехур за Скрипал кореспондира с надутия балон за случая "Аркадий Бабченко "?
- Налице е "копи-пейст " на случая "Скрипал ". Има доста общи детайли в детайлите и прекалено много съвпадения в претекстовете. Петро Порошенко - президентът на Украйна, сега на оповестяване на новината за "убийството " зае позата на Тереза Мей - револверът още е димял, когато той уточни с пръст Русия. И белким мислите, че украинските служби биха отишли на сходна инсценировка без глоба от най-високо място и че той не е знаел? Бабченко незабавно след "възкръсването " си, в първото сензационно появяване пред медиите, сервира извинения на брачната половинка си, че не я е предизвестил. В същия миг говорителката на службите декларира, че жена му е била в течение на интервенцията от самото й начало.
Преди месец Аркадий оповестява в профила си в обществена мрежа, че се готви нападение против него, а интервенцията е в ход от два месеца и той знае, че това е инсценировка. Да не приказваме, че в това си известие той употребява изрази като "но аз съм жив и ще танцувам на гроба на Путин ". Оставям без коментар този изблик на "известния публицист ". Въобще - куп недоработки и недоизпипани елементи.
Както и в тази ситуация "Скрипал " - и до през днешния ден няма пояснение за какво англичаните отхвърлиха съветското предложение за съдействие в следствието, за какво крият Скрипал и щерка му, за какво отхвърлят контакт с тях освен на законните съветски управляващи, а и на най-близките им родственици и т. н., и т. н.
Киев даде домакинство на финала на Шампионска лига сред "Реал " Мадрид и Ливърпул, предложения испанския почетен крал Хуан Карлос и българския министър-председател Бойко Борисов като изявени почитатели на "белия балет ", само че не може да преглътне обстоятелството, че Световното състезание по футбол е в Москва. Ако може да се вгорчи настроението на Путин и Русия, ръководещите в Украйна единствено ще бъдат удовлетворени. Случаят "Скрипал " се изчерпа, а въздействието на Русия и Путин продължава да пораства на фона на възходящи несъгласия сред ползите на Съединени американски щати и Европа.
- Кой има интерес да поръчва сходни неща?
- Ами доста ясно - правят се закононарушения под непознат байрак с вероятни поръчители непознати специфични служби, украински опозиционни сили (вътрешни, Източна Украйна, Донбас, Крим) и най-после - антируски и антипутиновски сили.
В случая "Бабченко " става въпрос за потребление на журналистическата специалност като було за съответна интервенция на специфични служби, без значение кои са те. Става дума за "престъпление под непознат байрак " за да бъде припознат за отговорен някой различен. Много служби могат да употребяват непознатия байрак за усилване на антируски настроения и да се пречи на търсене на по-деликатен звук в диалозите с Русия. По тази причина ръководителите на такива авторитетни организации като ОССЕ и на "Репортери без граници " излязоха с сериозни заявления за инсценировката на украинските служби за сигурност.
- Без да давам оценка на казаното от вас дотук, ми се коства, че оптимизмът ви е прекомерно нищожен, да не кажа, че липсва. Така ли ще продължава светът?
- Съжалявам, в случай че нарисуваната от мен картина е мрачна. Но по този начин я рисува животът. Все отново съществува съдействие и продан на информация сред специфичните служби на страните от Европейски Съюз и НАТО, сред специфичните служби и на други страни по отношение на двустранни и многостранни съглашения и договорености. Но малко е мъчно да забележим някакви безапелационни положителни резултати от сходно съдействие. Да, има прекратени канали за трафик на опиати, на хора, на оръжие, което е вследствие на сходно съдействие. Това не може да се отхвърли. То носи избран оптимизъм. На фона на днешните рискове и опасности това съдействие би трябвало да бъде по-ефективно.
Нека обаче на първо време напъните на света да се насочат против черния интернационал на тероризма. Ако международната общественост се оправи с този проблем, всички ще забележим какъв брой от рисковете ще отпаднат на мига. Но тази борба ще бъде продължителна и сложна. Колко десетилетия бяха нужни, с цел да бъде сложена мафията в някакви рамки. И към момента този проблем не е премахнат. Какво да приказваме за тероризма, който има доста повече отровни пипала.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР