Точно в 15:00 часа българско време, испанският Сенат започна дебата

...
Точно в 15:00 часа българско време, испанският Сенат започна дебата
Коментари Харесай

Испанският Сенат гласува отнемане на автономията на Каталуния

Точно в 15:00 часа българско време, испанският Сенат стартира дебата за гласоподава активирането на член 155 от испанската конституция. Преди минута активирането беше утвърдено - с 214 гласа " за ", 47 " срещу " и 1 " въздържал се ", съобщи El Pais.
Активирането на член 155 значи, че Мадрид има към този момент пълномощията да поеме властта над Каталуния, да смъкна локалното държавно управление и да назначи длъжностен кабинет, както и да насрочи предварителни парламентарни избори в испанската самостоятелна провинция - в период от половин година. Преди днешния исторически ден, испанският министър председател Мариано Рахой обществено разгласи, че желае тези избори да бъдат извършени допустимо най-скоро.
Рахой, който през вчерашния ден (26 октомври) не направи публично изказване, откакто каталунският министър-председател Карлес Пучдемон разгласи, че оставя в ръцете на локалния парламент да реши какво да прави с оповестяването на самостоятелност, в този момент приказва пред Сената. Рахой сподели, че откакто на 10 октомври Пучдемон е обяснил, че парафира декларация, само че не афишира самостоятелност, социологически изследвания са посочили, че половината население в Каталуния е повярвало, че е оповестена самостоятелност на самостоятелната испанска провинция, а другата половина – не.
" Думата " разговор " (бел. ред. - която употребява Пучдемон), е хубава, основава усеща. Но испанската конституция и законите ни са артикул на разговор. Диалогът има следните врагове – тези, които нарушават, не помнят и пренебрегват законите и тези, които слушат сами себе си, без да схващат другите. Като министър председател на Испания аз бях поканен единствено да дискутираме условия и времеви рамки за оповестяване на самостоятелност на Каталуния. Каталунците би трябвало да бъдат предпазени от нетолерантно малцинство, което си присвоява благосъстоятелност над Каталуния. Член 155 не е основан против Каталуния, а против това Каталуния да бъде унизена ", сподели Рахой. Той, обаче, напусна залата, преди Сенатът да гласоподава настояването му за активиране на член 155 от испанската конституция, с който Мадрид може да смъкна районните управляващи в Каталуния, да овладее полицията, каталунските публични медии и системата на ръководство и да свика предварителни парламентарни избори в границите на до 6 месеца.

При разискванията в Сената се стигна до спречквания и по отношение на баските. Говорителят на Баската националистическа партия в горната камара на испанския парламент Йокин Билдарац съобщи, че " съществува баска нация ", на което сенатори от Испанската национална партия отвърнаха с крясъци: " Не съществува ".
Всичко това се случва на фона непрестанни възгласи " Свобода, независимост " на площада пред каталунския парламент. Припомняме, че час по-рано той разгласи самостоятелност на Каталуния и я прогласи за република.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР