Точно в 10 часа вчера Националният исторически музей затвори врати

...
Точно в 10 часа вчера Националният исторически музей затвори врати
Коментари Харесай

Изпратиха Божидар Димитров в Златната зала на НИМ

Точно в 10 часа през вчерашния ден Националният исторически музей затвори порти за гости и ги отвори за хората, пристигнали да почетат паметта на професор Божидар Димитров. Дългогодишният началник на НИМ и изтъкнат историк издъхна ненадейно в неделя след сърдечна рецесия.

Ковчегът му беше подложен в Златната зала, където се образува голяма опашка от опечалени.

Сред първите, които пристигнаха да се поклонят, бяха депутатът Жельо Бойчев, проф. Михаил Константинов, Владимир Каролев, проф. Христо Пимпирев. Огромен венец донесоха хора от село Искра, които излязоха с самодейност да повдигнат монумент на Божидар Димитров. Съболезнования сервираха и кметът на София Йорданка Фандъкова и нейният заместител Тодор Чобанов, ръководителят на парламентарната комисия по просвета и медии Вежди Рашидов, тв водещият Росен Петров, представители на отбор " Българе ", а най-атрактивни бяха представителите на сдружение " Гургулят " - потомци, които също развяха флагове.

Съболезнованията одобряваха брачната половинка и дъщерята на умрелия професор.

" С патриотизма, силата и човечността си Божидар Димитров ни кара не да свеждаме глава на разлъка с него, а да се надигнем гордо ", съобщи министърът на културата Боил Банов в словото си.

Той съобщи, че българската история е изгубила най-верния си страж - същински патриот, изгарян от любовта си към България. Банов означи приноса на проф. Божидар Димитров като извънреден академик и като извънреден другар - радушен към необятната публика, за което получи и любовта й. " Хората, запалени от неговите хрумвания, намираха и отдушник в контактите си с него поради превъзходното му възприятие за комизъм, с което можеше да се отнася към всяка историческа алтернатива ", съобщи още министърът.

За предания национализъм, безкористността, научния принос, колегиалността, верността към България и към приятелите на Божидар Димитров приказваха също шефът на НИМ доцент Бони Петрунова и проф. Станислав Станилов, заместник-председател на парламентарната Комисия по просвета. Той напомни, че Димитров е следвал възрожденското предписание на Раковски, че любовта към отечеството е преди всяка друга обич и професорът в никакъв случай не й е изневерил.

" За Божидар Димитров може да се приказва доста, а може и нищо да не се каже, тъй като задоволително приказва това, което е приключил в живота си - купищата книги и най-много концепциите в тях, тв предаванията, интервютата ", сподели Станилов. По думите му, възприятието за независимост е било сред най-големите качества на " индивида - музей ".

" От сутринта не стопира потокът от хора, които желаят да се сбогуват с някогашния ни шеф, сътрудник, другар, преподавател - огромен човек на България. Думите не стигат, с цел да изразим скръбта си от неговата преждевременна загуба - можеше да направи още толкоз доста за България, която беше негова идея и задача ", сподели доцент Бони Петрунова. По думите й, духът на Божидар Димитров ще остане вечно в залите на НИМ. Директорката на музея прочете на траурната гала съболезнователните адреси от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, премиера Бойко Борисов, столичния кмет Йорданка Фандъкова. Петрунова означи, че са получени извънредно доста съболезнователни адреси - от президентската администрация, министерства, политически партии, от Българската православна черква, научни и културни центрове, креативен организации, исторически музеи и общини от цялата страна.

Докато вървеше поклонението на екрана се въртяха фрагменти с изяви и послания на Божидар Димитров като началник на Националния исторически музей.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР