Точно в 07:00 часа започнаха изборите за Европейски парламент в

...
Точно в 07:00 часа започнаха изборите за Европейски парламент в
Коментари Харесай

Стартираха изборите за Европейски парламент

Точно в 07:00 часа започнаха изборите за Европейски парламент в България. Според окончателните изборни описи, които има Централната изборна комисия, могат да гласоподават 6 355 633 наши сънародници.

За четвърти път България избира своите представители в Европейския парламент. В изборите вземат присъединяване 13 партии, 8 обединения и 6 самостоятелни претенденти. Общият брой на записаните претенденти за евродепутати е 318, те ще се борят за 17-те места, с които България разполага в Европейския парламент. Бариерата за влизане в идващия Екологичен потенциал е 5,8%.

Общият брой на изборните секции в страната по прелиминарен лист е 11 661, а общият брой гласоподаватели по изборни описи е 6 355 633. Изборният ден в България стартира в 7.00 часа и завършва в 20.00 часа. Ако има опашка от чакащи пред секция след крайния час, гласуването може да продължи най-късно до 21.00 часа.

За евровота в чужбина ще бъдат отворени 191 секции в 64 страни. Извън страната изборният ден стартира в 7.00 часа локално време и завършва в 20.00 часа локално време. В Гърция ще бъдат разкрити 13 секции - 3 секции в Атина, ще може да се гласоподава и в Генералното консулство в Солун, в Кавала, в Каламата, в Неа Мудания, в Никити и на островите Родос и Крит. В Турция местата за гласоподаване са 4 - в Истанбул, Анкара, Одрин и Бурса. В Румъния ще се гласоподава в посолството в Букурещ. В Северна Македония - в Скопие и в Битоля, а в Сърбия - в посолството в Белград и в консулството ни в Ниш.

По 24 изборни секции ще има във Англия и в Германия, 16 в Испания и 10 във Франция.

Дори и да не са подали заявление за гласоподаване отвън страната, българските жители в чужбина могат да упражнят правото си на глас в изборите за европарламент в комфортно за тях място и изборна секция отвън страната, като дават документ за идентичност - персонална карта, паспорт или военна карта, и попълнят декларация. Едно от изискванията за това е те да имат адресна регистрация по непрекъснат и сегашен адрес в България или друга страна от Евросъюза през последните 3 месеца. Две партии са записали свои покровители зад граница.

За пръв път у нас ще може да се гласоподава с машини в 3000 секции във всички региони на страната. Машините са създадени няколко месеца преди изборите, особено за България. Списъкът със секциите, където са ситуирани машините, е оповестен на интернет страницата на ЦИК. В секциите с машини гласоподавателите имат право да изберат по какъв начин да гласоподават - машинно или с хартиена бюлетина. Ако предпочетат гласуването с бюлетина те би трябвало да помнят, че тя се попълня със знак " V " или " X ", наложително със наследник химикал. Ако гласоподавател допусне неточност и означи една партия или коалиция, само че две преференции, бюлетината ще бъде годна, само че единствено в частта си за съответната политическа мощ.

В бюлетината за вота от лявата страна са вписани наименованията на всички партии и обединения, записали претенденти за евродепутати, както и имената на самостоятелните претенденти плюс квадратчето „ Не поддържам никого “; а от дясната има кръгчета за отбелязване на преференция за седемнадесетте претенденти в съответните листи. На тези избори номерата на партиите и обединенията в бюлетината се разграничават от тези за отбелязване на преференция за избран претендент от дадена листа. Преференциите за претендентите за евродепутати са с номера от 101 до 117 в бюлетината. Целта е да се избегнат преференции по така наречен феномен 15/15, когато номерът на политическата групировка съответствува с номера на претендента. За да се изкачи нагоре в листата за евродепутати, на един претендент ще са му нужни 5% от гласовете.

Министерство на вътрешните работи ще охранява изборните секции в страната. Сигнали за нарушавания в изборния развой могат да се подават в ЦИК, в районните изборни комисии и на денонощната открита линия на Министерство на вътрешните работи (телефон 02/982 22 32 и e-mail [email protected] ). Четири интернационалните организации са сe записали като наблюдаващи, а българските неправителствени организации, които ще имат наблюдаващи, са 13. 2575 лица от страната ще следят изборния развой, а 10 са задграничните наблюдаващи.

Шест са организациите, които ще имат анкетьори за паралелното броене на резултатите на изхода от секциите за гласоподаване (exit poll). Това са „ Галъп интернешънъл Болкан “, „ Алфа Рисърч “, „ Сова 5 “, АФИС, Изследователски център „ Тренд “ и „ Екзакта рисърч груп “. До приключването на изборния ден е неразрешено оповестението на социологически изследвания.

Изборите за членове на Европейския парламент се организират от 23 до 26 май във всички страни от Съюза. Право на глас имат всички пълнолетни жители на Европейски Съюз. Всяка държава-членка има лични изборни закони и взема решение в кой ден жителите ѝ да отидат до урните в границите на 4-дневния избирателен интервал. Резултатите от всичките 28 страни ще бъдат оповестени вечерта на 26 май.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР