Точно в 04.54 часа тази сутрин настъпи есенното равноденствие и

...
Точно в 04.54 часа тази сутрин настъпи есенното равноденствие и
Коментари Харесай

Есента дойде!

Точно в 04.54 часа тази заран настъпи есенното равноденствие и стартира астрономическата есен.

Още с настъпването си есента ще донесе със себе си по-хладен въздух. Въпреки това същинското захлаждане се чака незабавно след серията почивни дни. До средата на идната нова седмица дневните температури ще паднат до 13 градуса. Студената вълна ще премине от запад на изток и от вторник се чакат превалявания.

Спадането на температурите и мощният вятър ще основат условия за снеговалежи в най-високите елементи на Рила и Стара планина.

В края на идната седмица над Черноморието ще има условия за развиване на циклон, с който в тази част на страната ще паднат обилни превалявания.

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс, дружно с пролетта, лятото и зимата. Астрономически тя стартира с есенното равноденствие (около 23 септември в Северното полукълбо и 21 март в Южното). В метеорологията се употребява друга спогодба - есенни са месеците септември, октомври и ноември в Северното полукълбо и март, април и май в Южното.

Есента е временен сезон с от време на време много високи температури първоначално (циганско лято) и умерени до по-ниски към края, когато зимното слънцестоене (около 21 декември в Северното полукълбо и 21 юни в Южното полукълбо) бележи астрономическото начало на идващия сезон.

Есента, както и останалите сезони се дължат на наклона на земната ос, който е 23.5° по отношение на орбиталната низина, в която се движи Земята. Поради този надолнище разнообразни елементи на планетата са подложени на друго осветление от страна на Слънцето. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР