Точно три седмици преди заседанието на Пленума на Висшия съдебен

...
Точно три седмици преди заседанието на Пленума на Висшия съдебен
Коментари Харесай

Лозан Панов се включи в компроматната кампания срещу кандидатурата на Иван Гешев

Точно три седмици преди съвещанието на Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС), на което ще се организира чуването и гласуването на кандидатурата за основен прокурор, ръководителят на Върховния касационенн съд (ВКС) Лозан Панов се включи в продължаващата трети месец компроматна акция против Иван Гешев, написа "Правен свят ".

От пресслужбата на Върховен касационен съд разпространиха преднамерено известие до медиите, с цел да осведомят, че Панов писал писмо на основния прокурор Сотир Цацаров, с цел да желае данни за работата на номинирания за идващ "обвинител №1 ".

От наличието на писмото се схваща, че ръководителят на Върховен касационен съд има намерение да прави "качествено премерване " на обвинителните актове на Гешев в годините му като прокурор и следовател. По какъв индикатор Панов ще прави разбор на данните, в случай че ги получи, не е известно.

Безспорно е обаче, че офанзивата на Лозан Панов против Иван Гешев е в нарушаване на процедурните правила по желание на основен прокурор, одобрени от Висш съдебен съвет.

Копия от писмото на ръководителя на Върховен касационен съд са изпратени до Комисията по атестирането и състезанията при Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), ръководителите на Софийската градска прокуратура и Специализираната прокуратура.

В настояването си до основния прокурор ръководителят на Върховен касационен съд косвено насочва и рецензии към работата на Комисията по атестирането и състезанията при Прокурорската гилдия, защото данните в отчета й по отношение на професионалните качества на Гешев не му дали задоволително елементи за професионализма на зам.-главния прокурор.

"За справедлива преценка на професионалните и настоятелен качества на претендента за длъжността основен прокурор следва да се образуват непосредствени усещания от равнището на правните му знания, умения и персонални качества, проявени при осъществяване на функционалностите му.

Професионалните качества на всеки магистрат се разкриват на първо място въз основа на директно запознаване със наличието на направените от него актове ", написа в писмото на Панов.

В него с изключение на условието на спомагателна "качествена " информация по отношение на работата на Иван Гешев и рецензиите към отрасловата Комисия, се прави и намек за това, че оценката на стотиците сътрудници на зам.-главния прокурор по отношение на професионализма му не е задоволително справедлива.

"Тиражираната изключителна оценка на качествата на претендента неизбежно значи, че прокурорските актове, които е изготвил, отразяват задълбочени и систематични знания в региона на наказателното право и процес; дарба за идентификация на подлежащите на доказване основни обстоятелства по съответното дело; умеене за асортимент на съответстващите доказателствени материали; умеене за вярна подготовка на значимите обстоятелства и законосъобразно установяване на използвания закон; познаване на правосъдната процедура. Съдържанието на актовете на претендента е източник и на информация за прецизността на потребления от него юридически език, общата езикова просвета и умеене за ясно изложение ", написа още ръководителят на Върховен касационен съд.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР