Точно три години отне на Националната компания Железопътна инфраструктура (НКЖИ)

...
Точно три години отне на Националната компания Железопътна инфраструктура (НКЖИ)
Коментари Харесай

Точно 3 години отне на НКЖИ да възложи поръчка за 1,2 млрд лева

Точно три години лиши на Националната компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ) да разпореди огромната поръчка за рационализация на железопътен сектор Елин Пелин – Костенец. Тя се финансира от Оперативна програма " Транспорт и транспортна инфраструктура ". Общата дължина на трасето е 51 км, разграничено в три позиции, а плановата скорост е до 160 км/ч за стандартни влакове.
В рамките на плана ще бъдат построени над 20 км тунели и 23 моста и виадукти, с обща дължина към 3 км. Предвижда се рационализация на 5 жп гари, както и унищожаване на всички пресичания на едно равнище сред жп превоза, автомобилното придвижване и пешеходците.
Общата стойност на предоставените три контракта е 1 006 934 916 лева без Данък добавена стойност (или 1,2 млн. лева с ДДС).
Процедурата започва с съобщение през юли месец 2017 година и след поредност тъжби в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Върховния административен съд (ВАС) беше финализирана през юли 2020 година.
Първият от договорите е подписан през ноември месец предходната година с турския консорциум " Джен-Дуй ЖП Елин Пелин ". Той е за рационализация на 19,6 км от жп-линията сред двата града, като цената на договора е 598 560 014 лева с Данък добавена стойност. В обединяването вземат участие с еднакъв дял компаниите " ДУЙГУ МЮХЕНДИСЛИК ИНШААТ ТУРИЗМ ДЪШ ТИДЖАРЕТ Вражеска емиграция САНАЙИ ЛИМИТЕД ШИРКЕТИ " и " ДЖЕНГИЗ ИНШААТ САНАЙИ Вражеска емиграция ТИДЖАРЕТ А.Ш. ".
Преди дни генералният шеф на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски е подписал договорите по втората и третата обособена позиция. За неин реализатор е определен консорциум " Евро път " с присъединяване на компаниите " ВДХ " АД, " Инжстройинженеринг " ЕООД и " Битумина ГмбХ – България " ЕООД. Договорът е на стойност 136 331 796 лева с Данък добавена стойност.
Строителството по втората позиция включва нов стоманен път, контактна мрежа, системи и уреди на външно електрозахранване и външно осветяване на гаровите региони, както и създаване на системи за видео наблюдаване и пътнически осведомителни системи. Ще бъдат построени и надлеза, три моста, 39 водостоци, шумозащитни уреди с приблизителна дължина 448 метра и отводнителни уреди. От двете страни на железопътната права ще бъде сложена ограда за възпрепятстване прекосяването през жп линия, в гарите и междугарията. В обсега на плана са включени спирка Веринско, гара Ихтиман и спирка Стамболово. Гара Ихтиман ще бъде оборудвана с маршрутно-компютърна концентрация. Срокът за осъществяване е 48 месеца.
На първо място по тази позиция бе класиран първоначално консорциум " Салчев Гигастрой " с оферта за 144 368 550 лева с Данък добавена стойност. Впоследствие обаче решението на комисията, направила избора, е анулирано на две инстанции и върнато за ново разглеждане.
Третата позиция е ангажимент на консорциум " Щрабаг Джи Пи Рейл 2017 " по контракт за 473 430 088 лева с Данък добавена стойност. В обединяването вземат участие три дъщерни сдружения на австрийската компания Strabag ( " СТРАБАГ АГ - клон България ", " СТРАБАГ Сп.з.о.о. - клон България ", " Щрабаг Рейл ГмбХ - клон България " ) и " ДЖИ ПИ ГРУП " АД.
По тази позиция с изключение на нов стоманен път, контактна мрежа, системи и други, ще бъдат построени 8 еднотръбни тунела за двойна жп линия с приблизителна обща дължина 5 478 м, два виадукта с приблизителна обща дължина 1005 м и 11 моста с приблизителна обща дължина 777,70 метра, шумозащитни уреди с приблизителна дължина 1066 метра. Тук е и спирка Немирово. Срокът за осъществяване е 64 месеца.
За нея в началото за реализатор е определен консорциум " Булрейл 2018 " (с участници " Чайна Комюникейшън Кънстракшън Къмпани " ЛТД и " Трейс – София " ЕАД) с цена 340 564 387 с Данък добавена стойност. И това решение на комисията е било оповестено за незаконосъобразно и върнато за ново разглеждане.
Строителството на жп сектор Елин Пелин-Костенец е част от плана " Модернизация на жп линия София-Пловдив ". 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР