Точно такова наказание поиска и прокуратурата. От този срок ще

...
Точно такова наказание поиска и прокуратурата. От този срок ще
Коментари Харесай

По 6 г. затвор за тероризъм за трима сирийски бежанци

Точно такова наказване изиска и прокуратурата. От този период ще бъде приспаднат престоят на тримата в ареста, само че те ще излежат присъдите си при първичен непоколебим режим, съобщи Българска телеграфна агенция.

Обвинението твърди, че младите мъже са пътували от Германия, през Гърция и Турция за Сирия. Там те трябвало да се причислят към "Ислямска страна " и "Ислямски братя ". Имало доста фотоси на бойци от организациите в телефоните им. Засечени са и техни диалози на радикална основа.

Мъжете бяха хванати на границата ни с Турция преди близо година и половина. Те решили да минат през България, откакто не били пуснати в началото в Турция от гръцка територия.

Прокуратурата твърди още, че при идването им в София даже имало предварителна подготовка по посрещането им. А когато стигнали в Свиленград, имали желание да минат през границата незаконно. Там обаче били хванати, макар че пробвали да избягат. За противозаконния опит да минат границата те към този момент имат условни присъди.

Присъдата не е дефинитивна и може да бъде обжалване.

Тримата сирийци не признават виновност и ще апелират, заяви bTV. В последните си думи те обявиха, че не са терористи. Единият отивал в Турция да се дами, всички имали родственици в Турция и желали да ги видят, по тази причина отивали там. И тримата са със статут на бежанци в Германия .

След като прокуратурата внесе обвинителния акт в съда обаче говорителката на Сотир Цацаров Румяна Арнаудова съобщи:

„ Имайте поради, че това е първото такова дело в България и съставлява извънредно предизвикателство за това дали размерът от доказателства, които сме показали, ще бъдат задоволителни за съда, с цел да бъдат наказани тези лица. Според прокурорите от профилирана прокуратура главните детайли на това закононарушение са потвърдени по безапелационен и неоспорим метод “.

През юни Специализираният съд издаде първата присъда за тероризъм у нас - 4 година затвор за 21-годишния Иван Захариев - Джон Терориста , за който се твърди, че се е обучавал за "Ислямска страна " у нас. Българинът с австралийски паспорт беше упрекнат в подготовка на терористична активност в Германия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР