Точно сто университетски преподаватели се обяви в отворено писмо В

...
Точно сто университетски преподаватели се обяви в отворено писмо В
Коментари Харесай

Сто университетски преподаватели се обявиха в защита на съда

Точно 100 академични преподаватели се разгласи в отворено писмо " В отбрана на правовата страна ". Те споделят, че в дните след произнасянето на Софийския апелативен съд по проблема " Полфрийман ", са станали очевидци на " жестоко тъпчене независимостта на съда, равенството на жителите пред закона и върховенството на правото ".

" Като публично ангажирани жители показваме своята паника от очернящата български съдии акция, от обществените издевателства и закани за разпра с тях единствено поради това, че и в този случай са приложили настоящото българско законодателство. Още по-тревожно за нас е, че в серията от дейности на обругаване на съдиите се включват авторитетни медии, политически лица, заемащи висши държавни длъжности и даже държавното обвиняване. Изключително притеснително е и това, че тези дейности не са изолиран случай. Те се вписват в една все по-ясна наклонност на редовно нарушение редица детайли на Българската конституционна уредба, на правото на Европейски Съюз и Европейската спогодба за правата на индивида, които имат определящо значение за съществуването на правова страна и демокрацията в България ", се споделя в отвореното писмо.

Преподавателите се обръщат с зов към всички български жители, които " споделят полезностите на демократичната правова страна и желаят да живеят в свободно общество с ефикасна отбрана на главните права ", да заемат дейна позиция за отбрана на независимостта на съда.

" Намираме се в сериозен миг, в който са застрашени развиването на страната ни като свободно общество и принадлежността ни към огромното семейство на европейските демокрации. Въпрос на цивилен дълг и отговорност към поколенията преди и след нас е да защитим най-голямото постижение в актуалното развиване на страната ни – построяването на правова и демократична страна, част от Европейския съюз и Свободния свят. Вярваме, че дейната позиция на гражданското общество е от решаващо значение, с цел да бъдат избавени достиженията на миналите 30 години демократична еволюция и да остане България същинска част от Европа ", декларират университетските преподаватели.

Те декларират открита поддръжка за независимостта на българския съд и неприкосновеността на българските съдии.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР