Точно след 130 години от първото българско участие в международно

...
Точно след 130 години от първото българско участие в международно
Коментари Харесай

Тракийското злато отплава зад Океана на турне

Точно след 130 години от първото българско присъединяване в интернационално ревю – това в Чикаго през 1893 година, Националният исторически музей и районните музеи в Русе и Варна изпращат най-ценните си експонати за пътуваща галерия в Америка. Тя е част от плана „ Първите владетели на Европа “, а самодейността е на музея „ Фийлд “ в Чикаго.

Проектът „ Първите владетели на Европа “ е първото по рода си огромно музейно съдействие сред Северна Америка и Югоизточна Европа. Българското присъединяване се осъществя с финансовата поддръжка на фондация „ Америка за България “.

Експозицията е под надпис „ Ритуал и памет: Древните Балкани и оттатък тях “. Колекцията показва културни полезности от единадесет страни от Стария континент, включващи артефакти от неолита до желязната ера, показвайки над 200 рядко излагани ритуални експоната от 27 музейни институции, които придвижват публиката в бита и вярванията на античните цивилизации на Балканите.

България взе участие с 32 експоната от Боровското богатство от първата половина на IV в. преди н.е.; находки от погребението на тракийски благородник от Голямата могила до село Златиница, датиран към средата на IV век прочие н. е., включващи: неповторим златен венец с приложения, пръстен – щемпел, наколенник и два ритона от сребро.

Със своята ювелирна направа златният наушник от първата половина на III век прочие н.е., открит край Синеморец, е несъмнено шлагерът на българската сбирка. На него е изобразена древногръцката богиня на успеха Нике в каляска с два коня.

Изложбата започва в Ню Йорк и ще бъде отворена за гости до 19 февруари 2023 година, преди да отпътува за Чикаго. Там тя ще бъде експонирана в музея „ Фийлд “. Третата нейна спирка е в Канадския музей за история в Гатино, Квебек.

„ Изключително щастлива съм, че тази галерия се осъществя в мащаб, който ще показа пред северноамериканската аудитория историята на Европа от антични времена, част от която сме и ние, българите. Радвам се, че нашите сънародници оттатък океана ще могат да се допрян до изяществото на предмети с културно значение “ – разяснява доцент доктор Бони Петрунова, шеф на НИМ.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР