Точно преди година Уорнър ни представи своя Йети, който копнееше

Точно преди година Уорнър ни представи своя Йети, който копнееше ...

Йети отново тръгва на път.


Точно преди година "Уорнър" ни представи своя Йети, който копнееше да открие създанието с изумително малко краче (разбирай човека) и да общува с него. "Загубеният Йети" е продукция на "Дриймуъркс" и няма общо с "Малката стъпка" освен избора на главен персонаж. В оригиналното му заглавие Abominable по нищо не личи пухкаво белият, синеок чар на Снежния човек, който се озовава сред покривите на Шанхай. 

Филмът е дело на режисьорката Джил Кълтън ("Ловен сезон"), работила преди това като редови аниматор за шедьоврите на "Пиксар" "Играта на играчките" и "Таласъми ООД". Новият й продукт е зрелищен, топъл, подходящ за цялото семейство. И макар да събира твърде много познати елементи и послания, това не дразни. Както не дразни и изборът на конюнктурни елементи - симпатичните подрастващи персонажи са до един китайци - реверанс към азиатските партньори продуценти и навярно обширната зрителска аудитория на изток. Главната героиня е момиче със собствено мнение; екологичните намеци и страхопочитанието пред величието на природата са изведени на преден план в повествованието. Все пак - стой близо до семейството си и си прави по-малко селфита, са валидни поуки навсякъде по света.

Своенравната Ий (дублирана на български от певицата Дивна) се е отчуждила от близките и приятелите след смъртта на баща си. Тя едва хапва от кулинарните чудеса на баба, игнорира загрижената си майка и живее основно на тавана, където колекционира снимки от планираните някога пътешествия с татко си. Един ден приключението само почуква на вратата, т.е. на покрива й - зад вехториите там се крие уплашен йети, преследван от напориста учена и колекционер особняк. Раз-два - чудовището е опитомено, Ий и Снежния човек, когото тя нарича Еверест, се сближават и по неволя поемат заедно на приключение. 

С тях на път тръгват суетният младеж от долния етаж (в оригинала той говори с гласа на Тензинг Норгай Трейнър, внук на покорителя на върха първенец заедно с Едмънд Хилъри) и палавото му братче. Целта е да избягат от онези, които искат да проснат пухкавото руно на йети като килимче пред камина и в крайна сметка да го отведат в дома му в Хималаите. Пътят ги води през неизменно приказни природни картини и артефакти (гигантския Буда от династията Тан), а хуморът е винаги на линия, за да разведри напрежението от (неособено ожесточеното) преследване. Цветовете на рисунъка са ярки и контрастни, а лицата бягат от търсения напоследък фотореализъм и клонят към традиционни азиатски форми като манга анимацията.

Откровено вторични елементи като заплахата от гигантски боровинки - излязла 1 към 1 от "Чарли и шоколадовата фабрика", са пренебрежими дреболии пред общия чар на филмчето. 

Източник: segabg.com