Точно преди една година, заедно с делегация от журналисти от

...
Точно преди една година, заедно с делегация от журналисти от
Коментари Харесай

Защо случаят Хашоги ще има сериозни геополитически последици

Точно преди една година, дружно с делегация от публицисти от целия свят посетих Саудитска Арабия. Главната цел беше отразяването на годишното поклонение хадж, което се прави в Мека и Медина, само че също по този начин бяха осъществени редица срещи с публични лица, в това число с крал Салман и принц Мохамад бин Салман. Информацията за самото пътешестване и това, което видяхме с сътрудниците от няколко страни, разгласих във Vesti.bg. Но оттатък публикациите имаше няколко тематики, които останаха на равнище диалози, а записките по тях пазех за книгата, която приготвям, обвързвана с политиката в Близкия изток от последните години. Изчезването в Истанбул на саудитския публицист и арабски интелектуалец – Джамал Хашоги – ме накара да прегледам това, което съм си водил като бележки от срещите и да споделя част от информацията тук, тъй като казусът с Хашоги ще има съществени геополитически последствия.

Джамал Хашоги е известно име освен в арабския свят, само че и надалеч отвън него. Неговите мнения получиха интернационална видимост, откакто получи място като коментатор в американското издание The Washington Post. Именно от страниците на вестника Хашоги най-яростно подлага на критика престолонаследника Мохамад бин Салман. Хашоги в никакъв случай не е бил критик на саудитската страна и кралска власт, даже в противен случай – той да вземем за пример поддържа концепцията за обсада над Катар или присъединяване на Рияд в потушаването на антиправителствените митинги в Бахрейн. Личната рецензия и омраза с Мохамад бин Салман обаче е нещо напълно друго и най-вероятно тя докара до изгубването му.

Джамал Хашоги е прочут и като един от публицистите, прекарали най-дълго време с Осама бин Ладен. Като сътрудник години наред Хашоги учи Бин Ладен, което критиците му употребяват, с цел да го набедят, че има връзки с Ал Кайда. Това от дълго време е потвърдено, че няма общо с истината, само че през днешния ден тезата още веднъж се популяризира като част от акцията против него, разгръщаща се на фона на новините за изгубването му. Няма спор, че е отразявал развиването на Ал Кайда и нейният водач, само че може да се каже, че работата му като кореспондент е една от аргументите през днешния ден да имаме толкоз добра информация за вътрешните действия на групировката.

Противниците на Хашоги го дефинират и като последовател на Мюсюлмански братя – той в действителност е симпатизирал на придвижването, само че през годините става прям либерал и все още на изгубването си той е надалеч от всевъзможни мнения или позиции, които поддържат активността на Братята. Мюсюлмански братя, обаче, са считани за вражеска мощ от Саудитска Арабия и са преследвани старателно, ето за какво през днешния ден Хашоги намерено е именуван „ ихуан “ – арабската дума за Братство, станала нарицателна поради Мюсюлмански братя, и с което се цели злепоставянето му.

Джамал Хашоги напусна Саудитска Арабия през септември 2017 – малко, откакто нашата делегация беше посетила кралството и беше провела диалозите си с Мохамад бин Салман и неговите министри. В двореца на краля в Мека участваха няколко делегации, като най-големите бяха на Китай и Русия. Малко по-рано китайците бяха сключили значими покупко-продажби със Саудитска Арабия на стойност милиарди долари. Руснаците също имаха ползи в кралството, подготвяйки почвата за бъдещата аудиенция на крал Салман в Москва. Именно в двореца бяха извършени първите диалози за подписване на съглашения сред Кремъл и Рияд.

Другото значимо събитие, на което станахме очевидци, беше неофициалното коронясване на принц Мохамад бин Салман. Баща му, кралят, изнесе тирада, която даде да се разбере, че е ясно кой ще го наследи след гибелта или отдръпването му, и затвърди догатките, които си правеха международни анализатори. Мохамад бин Салман е деятелен и упорит, което съгласно администрацията в кралството е това, от което се нуждае страната сега.

Принцът към този момент беше станал прочут – не с Визия 2030, която се счита за най-мащабната икономическа и обществена платформа за смяна в саудитската история, а с намесата на саудитската войска във войната в Йемен. Именно поради това присъединяване Мохамад бин Салман получаваше най-вече рецензии, още повече, откакто няколко въздушни удара на саудитските самолети, предизвикаха гибелта на цивилни.

Но до тогава Мохамад бин Салман въпреки всичко беше считан за модернизатор и бранител на смяната, в това число с допускането на дамите в публичния живот на кралството и най-много поради увеличението на персоналните свободи. Медиите са една от сферите, в които принцът искаше да види смяна и точно преди година бяха засилени както саудитските издания, по този начин и PR акцията за смяна на имиджа на кралството.

Джамал Хашоги е една от аргументите Мохамад бин Салман да засегне тематиката за свободата на медиите. Безспорно Хашоги е един от най-видните арабски интелектуалци, а почитателите му в обществените мрежи са милиони. Макар да имаше и преди проблеми с управляващите, досега, в който той не стартира рецензии към престолонаследника, той въпреки всичко имаше свободата да разгласява и най-много да живее умерено в Саудитска Арабия. Когато напусна дома си през септември предходната година, Хашоги към този момент беше импровизирано разгласен за личност нон грата поради рецензията си към политиките на принца, в това число за присъединяване на Саудитска Арабия във войната в Йемен. Някъде в този миг Мохамад бин Салман е взел решението, което го трансформира от обещаващ модернизатор в новия Кадафи.

Сваленият либийски водач беше прочут с офанзивите си против дисиденти и сериозни дисиденти, живеещи в заточение и по тази причина през днешния ден анализатори обвързват Мохамад бин Салман с неговия облик. Докато детайлите към следствието занапред ще излизат, казусът с Хашоги има отражение върху най-малко три тематики: връзките сред Саудитска Арабия и Турция, връзките сред Саудитска Арабия и Съединени американски щати, и ориста на десетки други критици, дисиденти и съперници, освен на кралството, само че и като цяло на властнически режими.

Saudi threatens to retaliate against any sanctions over Khashoggi disappearance https://t.co/YG6WssN4Y1
— Reuters Top News (@Reuters) October 14, 2018
Разследването, което продължава сега, е водени от турската полиция, защото Хашоги изчезна при посещаване на саудитското консулство в Истанбул. Той е трябвало да уреди документи, свързани с предстоящата му сватба с годеницата му, която е гражданка на Турция. Турция, която от години има обтегнати връзки със Саудитска Арабия, насочи обвинявания към саудитски дипломати, че са взели участие в покушението и евентуалното ликвидиране на саудитския публицист. Макар още не всички елементи да са налице, саудитците трябваше да пратят специфична делегация в Анкара тези дни, с цел да води диалози непосредствено с най-висшите турски публични лица. Предвид, че Турция е главен сътрудник и съдружник на Катар, който пък е подложен на саудитска обсада от година насам, за Рияд е изключително значимо турците да бъдат на негова страна. Засега обаче разривът сред двете районни сили се усилва и като неприятен знак към саудитците, Анкара освободи арестувания преди време американски свещеник Андрю Брънсън. Освобождаването му се смята за жест към Тръмп, който наложи наказания върху Турция поради задържането на пастора. Посланието е ясно: ние освобождаваме и възстановяваме връзки с вас, само че вие ни помагате против Саудитска Арабия.

Съединени американски щати се оказаха страна по случая с Хашоги най-малкото, тъй като той беше създател в едно от най-видните американски издания. Турската полиция съобщи на Съединени американски щати част от записите, на които се твърди, че се чува ясно проектът на саудитски чиновници по отношение на Хашоги. Тръмп, обаче, има доста положителни връзки със Саудитска Арабия, като точно кралството беше първата му задгранична аудиенция. Един от съветниците на Тръмп, Джаред Къшнър също има сериозна обязаност персонално с Мохамад бин Салман, а американските военни сили поддържат саудитската войска в Йемен. В момента политици в Съединени американски щати упражняват напън върху президента да предприеме дейности, които биха отчуждили Съединени американски щати от Саудитска Арабия, които са един от най-старите им съдружници и търговски сътрудници в Близкия изток. Дали Тръмп ще бъде сериозен към Мохамад бин Салман, тъкмо, когато търси увеличение на натиска върху Иран, не е ясно и анализатори показват песимизъм с право – въпреки всичко първото изявление на Тръмп по случая с Хашоги беше, че няма за що да се намесват, откакто журналистът не е даже американски жител.

И на трето, само че не последно място, изгубването на Джамал Хашоги хвърля сянка върху цялата интернационална система. Неговият случай, изгубването в Китай на шефа на Интерпол и опитите за офанзиви на Иран по основани в Европа критици, оправят въпроси дали съперниците на властнически режими могат да се усещат в сигурност. Тази тематика е изключително значима за сирийците, които са обект на гонене от режима на Асад и се задава въпросът дали в действителност може да има промени в арабските държавни управления.

Изчезналият публицист евентуално е погубен в Истанбул

Саудитският крал смени наследника си

Борба за власт сред принцове в Саудитска Арабия

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР