Точно преди една година отдавна разпространената в Европа депозитна система

...
Точно преди една година отдавна разпространената в Европа депозитна система
Коментари Харесай

300 тона рециклирана пластмаса по-късно. Докъде стигна България с въвеждането на депозитна система?

Точно преди една година от дълго време публикуваната в Европа депозитна система за преправяне и преработване на боклуци навлезе, въпреки и отчасти, в България.

Системата работи на явен принцип - в подмяна на върнатите остарели платсмасови бутилки или алуминиеви кенове хората получават ваучер от 5 стотинки на численост, който могат да употребяват по-късно при извършване на покупки в съответния магазин.

Пилотният план е въведен в 10 магазина на веригата Lidl, година по-късно те са двойно повече.

" До момента сме събрали на 17 млн. опаковки пластмаса, което е над 300 тона рециклиран материал, през 2024 година се чака да съберем към 500 тона материал, " споделя Христо Бояджиев, помощник-управител в " Лидл България ".

Пластмасови бутилки и кенчета могата да се върнат против депозит в шест магазина в София, два във Варна, както и в Балчик, Ботевград, Габрово, Добрич, Карлово, Монтана, Перник, Пловдив, Стара Загора, Троян и Шумен.

В другите обитаеми места събираемостта е друга, само че не тъй като хората не са уверени в изгодите от преработването, а по чисто на практика аргументи.

" В град като Добрич, където дистанциите са доста по-малки, хората безусловно съчетават всяко вървене до магазина, с връщането на бутилка. Затова количествата, които събираме, вземаме и по-късно извозваме, се усилват непрекъснато, " изяснява изпълнителният шеф на " Лидл България " Милена Драгийска.

От компанията изясняват и какво се случва, когато решим да върнем към този момент употребявани бутилки за преработване:

делене на опаковките, съгласно суровината, от която са произведение - пластмасови бутилки или кенчета;

смачкване на бутилките и кенчетата;

транспортиране към склад на веригата;

обособяване на така наречен рециклат, който може да бъде употребен в производството на нови бутилки;

От логистичните центрове употребяваните пластмасови бутилки отиват за преправяне и по-късно така наречен рециклат се влага в нови.



Едно от местата, на които се случва това е в Девин - родопският град, фамозен с природата си и минералните си извори.

Именно от един от тези извори стартира и пътят на водата, която може да бъде открита в магазините на " Лидл България " и която е бутилирана в 100% рециклирани опаковки.

Водата от извор " Балдаран " се добива на 1327 м. надморска височина. Фабриката, в която се бутилира, стартира работа преди 10 години като фамилен бизнес. В нея работят 55 фамилии от града. През 2023 година са бутилирани и продадени 85 млн. литра вода.



От юли предходната година фабриката е прегледен образец за така наречен кръгова стопанска система - всяка бутилка, която излиза от нея се връща назад под формата на така наречен рециклат, респективно всяка нова бутилка съдържа 30% модифицирана пластмаса.

Всеки ден сред 20 и 30 камиона с вода потеглят по планинския път от Девин към буферен склад в град Стамболийски, откъдето по-късно тя потегля към магазините, а назад във фабриката се връщат към този момент рециклираните бутилки.

" Рециклатът се създава от нашите бутилки, събрани автоматите за назад събиране на пластмасови бутилки и кенчета. Ние сме си сложили за цел един ден всички наши артикули в пластмасов бутилки да имат минумум 30% вложен рециклиран материал, " сподели Вълчо Русев, началник на " Стоково доставяне " в " Лидл България ".



Проблемът в България е, че към момента на процедура не действа цялостна депозитна система, каквато към този момент работи в 13 страни от Европейски Съюз.

" Увеличаването на обекти от наша страна би трябвало да върви ръка за ръка с желанията за действително пускане на депозитна система ", удостоверява и изпълнителният шеф на компанията.

Най-дългогодишният образец за работата на цялостна депозитна система е Швеция, където от 1984 година се прави събирането на опаковки от питиета за еднократна приложимост против депозит. В началото това са железни опаковки, а от 1994 се събират и рециклират и бутилките за еднократна страна.

Процесът от приемането на закон за депозитна система до действителното връщане на празни бутилки в страните, които са я въвели, нормално лишава към две години.

" Опитът на тези страни демонстрира, че още на втората година събираемостта доближава 90%, " изяснява Ана Ларшон от платформата " Reloop Еurope ", чиято цел е да разпространява кръговата стопанска система и преработването.

В момента всеки европеец генерира към 190 кг отпадък годишно, като прогнозите са, че през 2030 година това количество ще бъде към 240 кг, от които половината - пластмаса.

В същото време единствено към 14% от пластмасата се преработва и това е повода Европейският съюз да сложи като собствен приоритет потреблението на вторични първични материали при производството на пластмаса и да одобри изискван: до 2030 година всяка пластмасова бутилка да съдържа минимум 30% рециклирана пластмаса.

Още през идната година и в България би трябвало да има 77% събираемост на бутилки и кенчета в обращение, а към 2029 – 90%.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР