Точно преди единодушното решение на британския Върховен съд да обяви

...
Точно преди единодушното решение на британския Върховен съд да обяви
Коментари Харесай

Гардиън: Един премиер с чувство за чест би си подал оставката, но Джонсън няма такова

Точно преди единомислещото решение на английския Върховен съд да разгласи за нелегално краткотрайното прекратяване на работата на Народното събрание, обстановката приличаше на началото на боксов мач, написа френският в. " Либерасион ". Вляво - стотина протестиращи против Брекзита с плакати " Отворете Народното събрание " и " Защитете нашата народна власт ", вдясно - шепа поддръжници на Брекзита, малобройни, само че решителни, а в средата, зад заграждения за сигурност, на мястото на съдиите, са английските медии.

Изведнъж щастлив зов разцепи тишината и всички се оживиха. Причина за това беше известието на Върховния съд, пред който те се бяха събрали, че 11-те съдии от най-висшата правосъдна инстанция са постановили единомислещо решението на премиера Борис Джонсън за краткотрайно прекъсване на работата на Народното събрание за нелегално. Донякъде непредвиденото решение на съда слага премиера в затруднено състояние.

Най-вероятният сюжет за момента наподобява гласуването на съмнение на държавното управление, откакто Народното събрание стартира работа. Това ще докара до общи избори и затова ще отсрочи още датата на Брекзита. Но Борис Джонсън повтори през вчерашния ден още веднъж, че Англия ще напусне Европейски Съюз на 31 октомври, без значение от всичко. През последните три години всички английски министър председатели страдаха от същия синдром: повтарянето на едни и същи изречения, без да съумеят да решат казуса с Брекзита, макар всички политически драми, отбелязва в. " Либерасион ".

Решението на английския Върховен съд укрепва върховенството на закона в страната, написа немският в. " Франкфуртер алгемайне цайтунг " в публицистична публикация. Страната ще има потребност от известно време, с цел да се приспособява към решението, което е невиждано в новото време. Можем единствено да гадаем за следствията от това решените за парламентарната система, позицията на държавното управление, въздействието на съда над политиката и ролята на президента. Във всеки случай, то слага въпроса дали Борис Джонсън би трябвало да подаде оставка, отбелязва изданието.

Джонсън е отговорен, само че няма да си тръгне - макар че министър председател, за който съдът реши, че е работил нелегално, не би трябвало да продължава да заема поста си, акцентира английският в. " Гардиън " в публицистична публикация.

Един министър председател с възприятие за чест би си подал оставката. Но Джонсън няма нито чест, нито позор. Подобен казус би трябвало да бъде невъобразим, и колкото по-скоро Англия се отърве то него, толкоз по-добре. По време на ръководството си министър председателят изложи гласоподавателите на комбинация от погрешни изказвания, опортюнизъм и податливост към спор, която рядко е била виждана при който и да е английски министър председател, акцентира " Гардиън ".

Джонсън няма болшинство в Народното събрание, не управлява Камарата на общините и не може да завоюва доверието й, което го принуждава да приема закони, написани от негови съперници. Той би се радвал, в случай че опозицията му върне самодейността, като внесе избор на съмнение, с цел да може да дефинира дата за избори. Опонентите му би трябвало да устоят на изкушението. Ако фракциите на съперниците на Брекзита не могат да реализират съглашение, Джонсън би спечелил възможни избори, а Англия би изгубила. Но в случай че имат потребност от опрощение да отхвърлят разликите си и да работят дружно за предотвратяването на пагубен Брекзит без съглашение, съдът преди малко им го даде. Би трябвало да го употребяват, акцентира всекидневникът.

Познавайки предишното на Джонсън, може да се чака той да потърси други способи да предотврати ново удължение на периода за Брекзит. Но най-малко определеният от него път, заобикалящ конституционните пречки, за момента беше затворен, написа в. " Ню Йорк таймс " в публицистична публикация.

Вариантите, с които разполага английският министър председател, са лимитирани - само че към момента може да изиграе няколко карти, прибавя в. " Вашингтон пост ". Дори в случай че неговата визия за Брекзита се провали и се стигне до предварителни избори, той е ловък във воденето на предизборни акции и е известна, въпреки и противоречива фигура. Проучване на " ЮГов " предходната седмица сподели, че Джонсън към момента е по-популярен от лейбъристкия водач Джереми Корбин. Премиерът се употребява с утвърждението на 38 на 100 от британците, против 21 на 100 за Корбин.

По материали на БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР