Точно преди един месец Мустафа Карадайъ направи едно от най-острите

...
Точно преди един месец Мустафа Карадайъ направи едно от най-острите
Коментари Харесай

ДПС даде курс за надпартиен кабинет

Точно преди един месец Мустафа Карадайъ направи едно от най-острите си изявления в пленарна зала. „ Смяна на министри, какво от това? Промяна на формулата – какво от това? Предсрочни избори – какво от това? За нас от Движение за права и свободи е значимо какво се прави по-късно и по какъв начин ще се гради още веднъж престижа на държавността ", сподели водачът на Движението за права и свободи в първия ден от новия политически сезон. Не му обърнаха огромно внимание нито ГЕРБ, нито Българска социалистическа партия. Едните се вълнуваха от министерските рокади, другите – от срещите си с електората по места.

Резултатът от всичките тези безредици, за жалост, не донесе нито по-стабилно ръководство, нито по-значима съпротива. Напротив - отключиха паническия боязън от неизвестността накъде ще ни води това проточило се безвремие И може ли да избегнем бездната.

Може би, тъй като това са както обществено-политически, по този начин и метафизичен въпроси, по тази причина и отговорите пристигнаха от Мустафа Карадайъ. Без никакво подозрение, избистрени и съветвани с философа Ахмед Доган. За разлика от иносказателните фрази, които използваше в предходните си изяви по малкия екран, през вчерашния ден Мустафа Карадайъ беше пределно явен в посланията: Напрежението и бедността са огромни, митингите стават от ден на ден. Българите имат потребност от смяна, само че не на правилото „ стани да седна ", споделя Карадайъ. Това е отпратка към фраза от новогодишното послание на Доган, с което той отбрани тезата си за какво промяната на ГЕРБ с Българска социалистическа партия в ръководството е безсмислена.

Лидерът на Движение за права и свободи още веднъж не се впусна в догадки по кое време ще падне сегашната власт и кой ще поеме кормилото. Макар да е уверен, че партията му е подготвена да ръководи и то с стратегия, съобразена с новите действителности у нас и в Европа.

Повече от наивно е да се мисли, че Движение за права и свободи трепери от неспокойствие да влезе във властта. Още по-малко, че няма властовия запас, че завижда на патриотите или че желае да смъкна Борисов, с цел да короняса Нинова.

Карадайъ сложи въпрос с нов дискурс- не е значимо кой ще ръководи, а с каква стратегия. И по-важното - до какво ще докара тя. И то не става дума за партийна стратегия, а за национална тактика, написана в разговор с всички политически сили. Тя би трябвало да формулира държавните цели. И чак когато е подготвена, има смисъл да се върви на избори и да се взема решение кой ще ръководи, с цел да я извърши. Дали това ще е кабинет на националното избавление или единство, е въпрос на насочна точка.

Позицията на Движение за права и свободи може да се одобри и като зов за надпартийна национална теория. Такава, каквато страната ни имаше, когато потегли към Европейски Съюз и НАТО. И която липсва от години.

Сега е нужна, тъй като още веднъж сме на кръстопът Тръмп разтури глобализма, Европейски Съюз се тресе от вътрешни кавги, а на Балканите още веднъж замириса на барут. Дори да приемем, че сме остров на непоклатимост поради макроикономическите индикатори, разтворената ножица в приходите и упования ценови потрес ускоряват чувството за мъртво неспокойствие.

И нито една партия сама не може да изведе кораба в задаващата се стихия.

Две са тематиките, за които хората чакат да бъде открит консенсус - по какъв начин да се вдигнат осезаемо приходите и по какъв начин България да откри своето почтено място в Европа. Движение за права и свободи от дълго време има безапелационна позиция по двата въпроса и по тази причина има самочувствието да ги сложи в този момент на масата. Движението за права и свободи доста преди Българска социалистическа партия би паника за повдигане на виталния стандарт и решение на демографската рецесия като народен проблем. Още по-категорично беше и позицията за мястото на България на интернационалната сцена: твърдо отстояване на евроатлантическите полезности без извъртане. За разлика от другите играчи на политическата сцена у нас. ГЕРБ изиска България да не изпадне в периферията на Европейски Съюз и стартира процедура по влизане в чакалнята за еврозоната. В същото време депутатите на партията в европарламента дадоха поддръжка за Орбан, който е флагман на центробежните сили в Съюза. Като участник във властта, патриотите също за разкрачени сред Брюксел и Москва. Докато Валери Симеонов вижда корупция във всички съветски планове у нас, сътрудника му Красимир Каракачанов подписва скъпи контракти за ремонт на съветската бойна техника. Българска социалистическа партия пък са непрекъснато контра на европейската партия -майка ПЕС.

Движение за права и свободи постоянно е била най-праволинейна във връзка с мястото на България, а точно -за Европейски Съюз и НАТО. Факт е, че Ахмед Доган се опълчи на мощния човек от Босфора - Реджеп Ердоган, когато даже Европейския съюз му се кланяше поради бежанците. Неслучайно Карадайъ през вчерашния ден сподели, че няма по какъв начин да сме малко или доста членове на Съюза. Защото " или сме в Европейски Съюз или не сме ". Именно с тази решителност Движение за права и свободи печели доверие на открито, информация - гостуването на американския дипломат в централата на Движението.

Със сигурност, апелът на Движение за права и свободи за надпартийност в националните цели и ясна стратегия още преди изборите, ще допадне на множеството българи, изтощени от партийни ежби и злободневни кавги. Въпросът е дали партиите са узрели, че би трябвало да загърбят егото си и да се откажат от дребните сметки в името на властта. Фактът, че през целия ден никой от тях не реагира на апела на Карадайъ, значи две неща. Или че са се замислили. Или че са си запушили ушите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР