Точно преди две години Световната здравна организация (СЗО) обяви епидемията

...
Точно преди две години Световната здравна организация (СЗО) обяви епидемията
Коментари Харесай

Две години от старта на пандемията

Точно преди две години Световната здравна организация (СЗО) разгласи епидемията от КОВИД-19 за "пандемия " и прикани страните да вземат ограничения .

Две години по-късно формалният брой на умрелите е над 6 милиона (18 милиона съгласно изследване на изданието "Лансет ", оповестено днес). СЗО продължава да твърди, че е отправила предизвестието си шест седмици по-рано, само че дребен брой хора са си създали труда да се вслушат в него.

Всъщност СЗО разгласи на 30 януари 2020 година "извънредна обстановка в областта на опазването на здравето на интернационално равнище ". Коронавирусът към момента не беше предизвикал смъртни случаи отвън Китай , като отвън територията на азиатския колос, който записва първите случаи на заразяване в края на 2019 година, имаше по-малко от 100 инфектирани.

Two years into the COVID-19 pandemic, most of the world has seen a dramatic drop in coronavirus infections, hospitalizations and deaths in recent weeks.

A question looms: How will the pandemic end?
— The Associated Press (@AP)
Чак на 11 март 2020 година заплахата бе осъзната от огромен брой страни. Сериозно закъснение на реакцията, което подразни СЗО.

"Светът беше захласнат от думата "пандемия ", съобщи Майкъл Райън, ръководителят на службата за изключителни обстановки към СЗО. Според него "отправеното през януари предизвестие е било по-сериозно от анонса през март ". "Да не би да желаете в предизвестието да се споделя, че ще се удавите или че идва потопът? ", попита той на сесия с въпроси и отговори, проведена през обществените мрежи през вчерашния ден. "Хората не слушаха. Ние биехме паника, а хората не реагираха ", посочи той. "Ето ви пандемия "

СЗО беше също толкоз подразнена от обвиняванията, отправяни през цялото време против нея, че се е справила зле с рецесията.

Two years after the COVID-19 pandemic began, says it would be a grave mistake to think the pandemic is over. His full statement:
— UN Spokesperson (@UN_Spokesperson)
Някои я разкритикуваха, че е съобщила прекомерно късно, че вирусът се предава от човек на човек , само че главните обвинявания се концентрират върху съмненията дали да бъде оповестено изключително състояние в областта на опазването на здравето, а по-късно и пандемия.

"Много хора в медиите и на други места се базират на аргумента, че СЗО прекомерно късно е оповестила пандемия. Това не е правилно! ", съобщи Райън. Според него "светът е бил предизвестен за скорошното идване на пандемията ". На 11 март 2020 година "бяхме толкоз ядосани, че си казахме: добре, желаете пандемия, ето ви пандемия ".

На тази дата коронавирусът към този момент се беше популяризирал от Китай в доста други страни, измежду които Италия и Иран , като към този момент бяха регистрирани общо над 118 хиляди случаи в 114 страни и близо 4300 смъртни случая.

BREAKING: China’s daily Covid-19 cases have exceeded 1,000 for the first time in two years as the highly infectious omicron variant drives outbreaks at a scale only seen at the peak of the initial Wuhan outbreak
— Bloomberg (@business)
Още на 9 март генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус към този момент беше предизвестил, че "заплахата от пандемия е много действителна " . Два дни по-късно ръководителят на СЗО разгласи ситуацията за "пандемия " на конференция, която беше излъчена онлайн. Термин, който той повтори 10 пъти. И предизвести: "Сериозно сме обезпокоени както от броя на инфектираните, по този начин и от тревожното безучастие " по света. "Преценихме, че COVID-19 може да бъде разгласен за пандемия ", сподели той тогава.

Две години по-късно Мария Ван Керхов, която управлява битката на СЗО с COVID-19, не крие недоволството си от отявлената липса на вярна преценка в страните по света . "Това ще се повтори! Кога най-накрая ще се научим ", попита Ван Керхов на сесията в обществените мрежи.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР