Точно преди девет години наводнение опостуши рибарското селище Ченгене скеле

...
Точно преди девет години наводнение опостуши рибарското селище Ченгене скеле
Коментари Харесай

9 г. след наводнението в Ченгене скеле няма щети от сегашните порои, но плаж Перла е превърнат в бунище

Точно преди девет години наводняване опостуши рибарското населено място Ченгене скеле край Бургас. Днес то е неприятен спомен. В началото на седмицата там паднаха 200 литра на квадратен метър дъжд и то не е наводнено. Двойно по-малко дъжд се е изсипал над резиденция " Перла " край Приморско. Там обаче плажът е отвеян.

9 години по-късно риболовците в Ченгене скеле си спомнят днешния ден през 2014 година

Беше залято всичко, паднаха бунгалата...

Днес общината в Бургас е възстановила селището.

" Оправиха ни реките, каналите. Всичко направи. Изчистиха, направиха и от този момент нямаме проблеми ", споделя Петко от Ченгене скеле.



Доброволци и дарения също помогнали на хората. Те обаче още помнят от кое място е пристигнала водата, която през 2014 година унищожила десетилетия труд и старания.

" От Ясна поляна и от Маринка, от двата язовира пуснали водите и отсам пристигна вода ".

" Четох по пресата, че ще го ремонтират. Бяха отпуснати някакви милиони. Не съм ходил да го видя, но в случай че падне стената, тук няма да го има.

Девет години по-късно екипът ни се връща при стената на язовир Маринка, която през 2014 година беше с надграден преливник, с цел да не бяга рибата. Днес язовирът към този момент не съществува. Стената обаче е възобновена, инсталиран е и изпускател. Дигата към селото е непокътната и в случай че по дерето пристигна вода, тя ще бъде арестувана и следено ще се изпуска към морето, с цел да се понижи оптимално риска от наводняване.

Монтирана е и система за ранно предупрежедение и надзор, с цел да може да се реагира при значителни превалявания. Уроците на " Маринка ", обаче, се оказва, че не са научени в региона на плажа Перла. Валежите от началото на седмицата са отнесли плажа. Търсим повода и я намираме единствено на метри.



По всичко проличава, че старите чадъри от плаж Перла са изхвърлени в дерето, през което минава реката към плажа. Това, несъмнено, основава проблеми, когато тя е пълноводна, тъй като то е затлачено, а скоростта на водата затова се усилва няколко пъти. Всичко зад някогашната горделивост на националната власт, Резиденция " Перла ", е превърнато в сметище.

Нагоре по дерето обстановката не е по-различна. Затлачено е от паднали дървета, изхвърлени боклуци и донесени кални маси. Плажът пред Перла е откъснат от останалата линия, а резиденцията на брега на морето тъне в съсипия и остава бетонен монумент на лукса от времето на комунизма.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР