Точно преди десет години българският национален отбор по волейбол спечели

...
Точно преди десет години българският национален отбор по волейбол спечели
Коментари Харесай

Десет години след медалите: Пранди отново повежда волейболистите на европейско

Точно преди 10 години българският народен тим по волейбол завоюва последните си медали от огромно състезание. На 13 септември 2009 година съставът, воден от Силвано Пранди, победи с 3:0 Русия в мач за бронзовите оценки в Измир.

Десетилетие по-късно българският тим още веднъж е воден от италианския експерт и се насочва към европейско състезание. Този път картината е доста по-различна, а съставът потегля с умерени очаквания.

България е в група А и стартира пътя си с мач против Гърция. Двубоят е от 15.15 ч. и ще бъде излъчен по БНТ3. Останалите противници са единият от домакините Франция, Италия, Португалия и Румъния.

Предизвикателството пред българския тим е да покаже израстване, както и да се отърси от тежестта на пропуснатата отлична опция за класиране за олимпийските игри. От друга страна, през януари ще следва втори, въпреки и доста по-труден опит за постигане до Токио 2020 в континенталната подготовка против водещи европейски тимове. Затова и Евроволей 2019 ще е значима стъпка в обиграването на тима с мисъл за запазване на очакванията.

Предизвикателството

Пранди съобщи при заминаването за Франция, че за него най-съществен е първият мач с Гърция, а по-късно вторият и така нататък Той даде явен знак, че би трябвало да се вършат постепенни стъпки с вярата да се открие опция за нещо по-голямо.

 Десет години след медалите: Пранди още веднъж повежда волейболистите на европейско
© LAP.bg

Проблемът пристигна от травмата на Розалин Пенчев малко преди заминаването. И за този шампионат Пранди няма да разчита на опитните играчи, които остави отвън тима за квалификацията във Варна през август - близнаците Георги и Валентин Братоеви, Николай Николов и Николай Учиков.

" Имаше позитивни и негативни неща в последните два мача. За мен е значимо, че сме там, където чаках да сме, а точно покрай постигането на главната ми цел да изградим уравновесен тим ", сподели Пранди.

" Искам да стартираме мощно и това да ни помогне да реализираме максимума във значимите мачове. Много съм удовлетворен и доста спокоен от подготовката. "

Турнирът

Надпреварата ще влезе в историята като първото европейско състезание, което ще се организира в четири страни - Франция, Словения, Белгия и Холандия. Освен това и броят на участниците ще е рекорден - 24, като Черна гора и Северна Македония са дебютанти.

Отборите са разпределени в четири групи по шест. Първите четири се класират за осминафиналите. " Безсмислени мачове няма. При по-добро класиране в групата, по-късно ще има и по-лек противник. Всеки се стреми да побеждава. Физически е тежко в този формат на шампионата ", сподели диагоналът Цветан Соколов.

На предното европейско волейболистите се класираха шести. България е тимът, който е спечелил най-вече медали от европейски шампионати, без да стане първенец (веднъж сребърни и четири пъти бронзови медали).

Програмата дава очаквания за мощно начало, като мачовете с Франция и Италия са последните в групата. Тази година в Лигата на нациите България завоюва с 3:2 против " петлите ", само че загуби с по 1:3 от Италия и Португалия.

Вероятно изненадващо, само че против тези противници на европейски шампионати националите имат позитивен баланс само против Португалия (1 победа и 0 загуби). Срещу Франция има тъждество (по 7 победи), а против другите три салдото е негативен - Италия (4 победи и 9 загуби), Румъния (четири победи и седем загуби) и Гърция (1 победа и 3 загуби), написа уеб сайтът на европейската конфедерация.

Действащият първенец Русия е любимецът на букмейкърите, следван от Франция и международния първенец Полша.

Съставът на България
Разпределители: Георги Сеганов и Добромир Димитров
Центрове: Виктор Йосифов, Светослав Гоцев, Теодор Тодоров и Алекс Грозданов
Посрещачи: Тодор Скримов, Николай Пенчев, Мартин Атанасов и Георги Петров
Диагонали: Цветан Соколов и Венелин Кадънков
Либера: Теодор Салпаров и Петър Каракашев

Програмата
12 септември, 15.15 ч. България - Гърция
13 септември, 18.15 ч. България - Румъния
14 септември, 21.45 ч. България - Португалия
16 септември, 21.45 ч. Франция - България
17 септември, 20.30 ч. Италия - България

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР