Точно преди 8 години за едни българи животът започва отново.

...
Точно преди 8 години за едни българи животът започва отново.
Коментари Харесай

Каква е съдбата на българските моряци, обвинени в контрабанда в Гърция?

Точно преди 8 години за едни българи животът стартира още веднъж. Екипажът на кораба „ Ина ", задържан в Гърция по обвиняване в контрабанда на 3000 мастербокса цигари, е освободен. Шестимата български моряци се бореха за свободата си. Годините минават, само че случката вечно промени живота на шест български фамилии.

Николай Туртов е основен монтьор на кораба „ Ина " през лятото на 2011 година. Рейсът върви съвсем по проект до 21 юни - ден, който Николай си спомня доста ясно и през днешния ден.

Едната заран ме разсънват и ми споделят: „ Шефе, ела да видиш какво става ". Гледам един огромен боен транспортен съд до нас, споделя Николай Туртов.

Документите на кораба са взети от гръцките управляващи, а военната машина ги съпровожда до пристанището в Елевсина.

Капитан, дали на командосите или на кораба, само че с револвер в главата го водех из кораба да му демонстрирам какво е, що е, споделя Николай Туртов.

След престой в ареста моряците излизат за малко, с цел да намерят кой да им заплати гаранцията.

Разбрахме, че би трябвало да ангажираме институциите като външно министерство.

Всички се изпокриха и отникъде никаква помощ. А тях ги грозеше още веднъж влизане в пандиза до делото, споделя Красимира Туртова. През това време аз се свързах с господин Валери Симеонов и му споделих, че в Гърция бедстват шестима български моряци при такива и такива условия. Той се свърза с тях, споделя още Красимира Туртова.

Помъчи се да ни убеди, че нещата ще се оправят и ще създадат всичко допустимо да бъдем избавени. Това бяха напълно други думи, споделя Николай Туртов.

Гаранцията е платена, а моряците освободени под домакински арест. Те намират квартири, наши сънародници в Гърция им оказват помощ с облекла. В църквата има дават и храна.

След 6 месеца в бедствено състояние в Гърция, на 1 декември 2011 година потеглят за България с кола.

Караха доста бързо. Имаше някакъв боязън, че това нещо може да спре, може да ни арестува и да ни върнат назад. Вече границата я наближавахме, всичко стана като на сън, споделя Туртов.

В делото против моряците всички без помощник-капитана са оневинени.

Семействата ни понесоха доста морални загуби, за материалните няма да приказваме. Тогава си преброихме още веднъж приятелите - те останаха доста, доста малко. Стресът повлия, поразболяхме се много, в този момент към момента лекуваме контузиите от събитията, споделя Красимира Туртова.

Освен хора, на които да благодари, Николай Туртов има и хора, на които да елементарни - това е притежателят на кораба „ Ина " Георги Мишков, за който счита, че е отговорен за ориста им. Така казусът с кораба „ Ина " е простен, само че не и пропуснат след 8 години.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР