Точно преди 60 години, инженерът на Volvo Нилс Болин изобретява

...
Точно преди 60 години, инженерът на Volvo Нилс Болин изобретява
Коментари Харесай

Предпазният колан в автомобилите стана на 60 години

Точно преди 60 години, инженерът на Volvo Нилс Болин изобретява модерния триточков защитен колан. Компанията стартира да го употребява в своите транспортни средства, само че откакто се открива какъв брой доста животи могат да бъдат избавени с всеобщата му приложимост, тя отваря патента и разрешава безплатното му приложение от всички производители на коли. Това решение се оказва основно за понижаване на жертвите в пътни произшествия в целия свят.

Над 1 милион човешки живота са избавени с помощта на защитния колан от изобретяването му през 1959 година до през днешния ден.

„ Няма друга система за сигурност, която да е съизмерима с защитния колан, когато приказваме за избавяне на животи. Това е изцяло годно и за водачите на камиони, макар неправилното разбиране, че те са по-малко уязвими поради размера на автомобила. При произшествия с катурване, да вземем за пример, коланът предотвратява лидерът да бъде притиснат сред земята и камиона ”, изяснява Анна Берлинг, Директор Безопасност на пътя и продуктите, Volvo Trucks.

Факти
Според експерти потреблението на защитен колан може да увеличи с 40-60% шанса за оцеляване след евентуално смъртоносна злополука.Според изследване на Volvo Trucks от 2017 година половината от починалите в пътни произшествия водачи на камиони, биха оцеляли, в случай че бяха употребявали защитен колан.През последните 25 години, в резултат на нарасналата степен на потребление на предпазни колани, смъртните случаи са намалели с 20% във Англия и с 25-30% в ГерманияПървата страна, която е въвела наложителното пътешестване с защитни колани, както на предните, по този начин и на задните пасажери е Австралия, през 70-те години. Глобите за нарушителите били доста съществени, само че това довело до 20% по-малко смъртни случаи при произшествия.В много от високо моторизираните страни (европейски, Съединени американски щати, Япония) степента на потребление на колани на предните седалки доближава 80-90%. В някои европейски страни обаче равнищата към момента са по-ниски – 50-60%.По-рядко се употребяват коланите на задните седалки - постоянно под 50%.Закопчаването на колана лишава 2 секунди, които могат да се окажат решаващи.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР