Точно преди 50 години на днешния ден (11-ти април) към

...
Точно преди 50 години на днешния ден (11-ти април) към
Коментари Харесай

11-ти Април 1970 г. - излита Аполо 13

Точно преди 50 години на днешния ден (11-ти април) към задача за Луната излетява галактическият транспортен съд " Аполо 13 " , напомни Българска национална телевизия. Няколко дни по-късно обаче се случва сериозна техническа повреда и се наложи той да се приземи назад на Земята. Връщането му е сполучливо.
Репликата " Хюстън, имаме проблем " остана и се употребява и до през днешния ден в разнообразни обстановки. Неин създател е астронавтът и капитан на 3-членния екипаж Джеймс Ловъл. На " Аполо 13 " с него тогава се качват Джон Суигърт и Фред Хейз. Целта на задачата е кацане на Луната, само че те не съумяват да доближат крайната цел.
Два дни след излитането екплодира един от кислородните резервоари на кораба. В този миг той се намира на към 320 хиляди километра от Земята. Следват безпределно дълги и напрегнати дни както за екипажа, по този начин и за наземния екип в централата за надзор на полети в Хюстън. Решено е задачата до Луната да бъде прекъсната и на 17.04.70 година " Аполо 13 " идва назад. Той става първият галактически транспортен съд, претърпял повреда отвън земна орбита и съумял да се завърне наред на нашата планета, след обиколка към Луната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР