Точно преди 47 години на днешната дата във Варна е

...
Точно преди 47 години на днешната дата във Варна е
Коментари Харесай

47 години от откриването на Варненското златно съкровище

Точно преди 47 години на днешната дата във Варна е намерено най-старото софтуерно обработено злато в света. Съкровището е открито в региона на днешната Западна промишлена зона сред два завода, на към 500 метра от езерото. Открива го 22-годишният тогава багерист Райчо Маринов от дългополското село Аспарухово. На находката се натъква напълно инцидентно, до момента в който копаел траншея за кабел, напомня Moreto.net.

С последвалите археологически разкопки се оказва, че златото в действителност е било сложено в античен гроб, датиращ от преди 4200 година преди Христа и част от халколитно гробище с към 300 други гроба. Теглото на откритото богатство, което включва златни предмети, е 6.5 кг.

Райчо Маринов намира единствено част от цялото богатство. Предметите, на които се натъква, първо прибира в кутия от обувки, която остава ден-два в багера му. След това се връща в родното село, където споделя първо на родителите си за откритото. Те пък се свързват с проф. Димитър Златарски, който по това време е началник на локалния музея. Когато вижда съкровището, незабавно схваща, че се касае за нещо скъпо и след това се провеждат по-нататъшни разкопки на мястото, на което са открити първите предмети.

Ценната находка съставлява най-голямото количество на обработено злато в целия свят, датиращо от 5 хиляди години пр.Хр. Епохата, от която е датирано съкровището, е късната каменно-медна ера. При изследването на един от гробовете в некропола са открити два златни бика.

/moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР