Точно преди 47 години - на 30 юни 1971 година,

...
Точно преди 47 години - на 30 юни 1971 година,
Коментари Харесай

Точно преди 47 години е първият и единствен случай на смърт в Космоса

Точно преди 47 години - на 30 юни 1971 година, руският галактически транспортен съд " Союз-11 " се приземява сполучливо след 24 дни полет. При отварянето на люка обаче, тримата космонавти вътре са открити мъртви. Оказва се, че капитанът Георгий Доброволски, бординженерът Владислав Волков и откривателят Виктор Пацаев са издъхнали малко преди този момент поради разхерметизиране на капсулата в земната атмосфера. Това е първият и единствен случай на гибел в Космоса, напомня Dir.bg.
Пилотираният галактически транспортен съд " Союз-11 " извежда в Космоса първия екипаж на първата в света орбитална станция - " Салют-1 ". Програмата на полета включва съединяване със станцията и работа на нея. " Союз-11 " излетява на 6 юни, а на другия ден се скачва със " Салют-1 ". Автоматично корабът е доближен до станцията на 100 м. По-нататъшното доближаване и съединяване правят самите космонавти, с ръчните системи за ръководство и насочване на кораба. След това те свързват електрическата и водна апаратура на двата апарата, чието общо тегло е 25 тона.

Владислав Волков (36 г.)
Още същия ден космонавтите отварят херметичния люк и през прохода минават в галактическата станция. Най-напред правят инспекция на херметичността на " Салют ", бордовите уреди и апарати. Командирът Доброволски рапортува, че апаратурата работи обикновено. Атмосферното налягане в пространствата е в избраните граници, а температурата в тях - към 17 градуса C.

Георгий Доброволски (43 г.)
Космонавтите следят земната повърхнина. Пацаев изследва спектъра на някои звезди с астрофизическия апарат " Орион ".
На петия ден правят контролни медикобиологични проучвания за въздействието на безтегловността върху организмите им. Правят премерване на плътността на костите си и наличието на калций в тях. Предишния ден Доброволски демонстрира на телевизионните фенове специфичен натоварващ костюм за поддържане на мускулите в обикновено положение. По време на целия галактически полет здравословното положение на космонавтите е положително.


Виктор Пацаев (38 г.)

Тримата остават до 30 юни. Плановете са задачата да е по-дълга, само че избухва пожар и престоят им е скъсен. В среднощ е включена спирачната двигателната система, която работи избраното време и е изключена. От този миг връзката с тримата е прекратена. Въпреки това, първоначално завръщането на " Союз- 11 " върви добре. Корабът се приземява гладко в избрания регион - в степта на Караганда, Казахстан. Когато обаче групата за търсене идва с хеликоптер и намира капсулата на земята, членовете ѝ почукват, само че не получават отговор. Откриват вътре тримата космонавти - с тъмносини петна по лицата и кръв, изтекла от носовете и ушите им. Доброволски е към момента топъл, споделя по-късно ръководителят на Държавната комисия, разследвала случая - Керим Керимов.
Спасителният екип се пробва да даде на космонавтите първа помощ, само че те към този момент са мъртви. Установено е, че 30 минути преди приземяването е настъпила неочаквана разхерметизация на галактическия транспортен съд, въздухът е изминал и космонавтите са починали от взривна декомпресия, предизвикала задушаване.


Съветска марка, отдадена на починалите космонавти Снимка: Shutterstock
Разследващият екип открива, че причина за нещастието е проблем с вентилационния клапан на системата за дишане. Вентилът се отваря в капсулата при спускането ѝ на височина 168 км. За секунди налягането в капсулата се губи. Позицията на телата на космонавтите дава съображение да се заключи, че до последния миг те са се опитвали да спрат приключването на О2, само че не са имали задоволително време.
След нещастието подготвяното последващо изстрелване на галактическия транспортен съд " Союз " става чак след 27 месеца. Конструкцията на кораба е изменена. Екипажът е редуциран до двама души, тъй като за трима в галактически костюми пространството е незадоволително. Освен това космонавтите стартират да носят костюмите си с херметични скафандри и по време на втурване, с цел да не повтарят ориста на " Союз 11 " и да оцелеят при положение на декомпресия. Дотогава това не е правено, по персонално предписание на Сергей Корольов - основателят на руското стратегическо ракетно оръжие със междинен и междуконтинентален обхват и учредител на практическата космонавтика.


" Союз 1 " излетява с умел космонавт на борда - 37-годишният полковник Владимир Комаров. Когато корабът доближава орбита обаче, стартират да се демонстрират проблеми. Стартът на " Союз 2 " е анулиран, а " Союз 1 " би трябвало да се върне на Земята. Оказа се, че навигационната система е развалена и триумфът на задачата зависи от Комаров, който би трябвало да ръководи ръчно. Той съумява да стартира спускането по вярната траектория, само че тогава главният парашут, който би трябвало да забави рухването на капсулата, не се отваря.Трагичната орис на " Союз-11 " е предшествана от различен съдбовен случай. През 1967 година новият тогава галактически транспортен съд " Союз-1 " не е подготвен, само че висшето комунистическо управление на страната не желае да чака. На 23 април е планувано освен изстрелване, само че и първата галактическа връзка с различен галактически транспортен съд - " Союз 2 ", който малко по-късно също би трябвало да полети в Космоса. Двама от членовете на екипажа му би трябвало да се трансферират на " Союз 1 " и по-късно да се върнат на Земята.
" Открихме тялото на Комаров час, откакто започнахме да почистване отломките. Трудно беше да се разбере къде е главата, къде са ръцете, краката му. Очевидно е, че Комаров е умрял, когато корабът се е блъснал в земята и огънят е трансформирал тялото му в малко парче 30 на 80 сантиметра ", написа един от ръководителите на избавителната задача по-късно.
И до момента не е изяснено сигурно за какво парашутът не се е отворил.


Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР