Точно преди 45 години по тротоарите на Шесто Авеню в

...
Точно преди 45 години по тротоарите на Шесто Авеню в
Коментари Харесай

Навършват се 45 години от първия разговор с мобилен телефон

Точно преди 45 години по тротоарите на Шесто Авеню в Манхатън се случва нещо, което ще промени света вечно . На 3 април 1973 година на път за най-важната конференция в живота си, Мартин Купър, основен инженер в Motorola, организира първия телефонен диалог, сбъднат от мобилен телефон .

Както медиите, по този начин и минувачите, които го срещат в предградията на Манхатан в Ню Йорк, стават очевидци на историческото събитие. На Шесто авеню, Купър обществено организира първия телефонен диалог от прототипа DynaTac 8000x, по-късно пуснат на пазара с името DynaTac 8500. За привилегията да бъде негов събеседник Купър избира своя максимален съперник по това време - доктор Джоел С. Енгъл от AT&T . Набира неговия стационарен номер и споделя: " Джоел, аз съм, Марти. Обаждам се от клетъчен телефон, същински безжичен клетъчен телефон "

Главното управление на Motorola поддържа концепцията за мобилен телефон на Купър, инвестирайки 100 милиона $ в интервала сред 1973 и 1993 г . Купър събира екип, който съумява да проектира и сглоби артикул за по-малко от 90 дни. Оригиналната слушалка, наречена DynaTAC 8000x (DYNamic Adaptive Total Area Coverage), тежала 1,1 кг с дължина от 25 сантиметра и носила наименованието " тухлата " или " обувката " .

Важна част е била батерията, която имала тегло четири или пет пъти повече спрямо съвременен мобилен телефон. Възможността за диалози по телефона била единствено 20 минути , след което се изисквало 10-часово презареждане.

" Животът на батерията не беше проблем, тъй като никой не можеше да държи телефона в ръка толкоз дълго време ", майтапи се Мартин Купър.

Повече от четири десетилетия по-късно, революционното откритие на Мартин Купър ни разрешава да поддържаме връзка, където, когато и с който си желаяме . Споделяме празниците с околните си хора, даже и те да са на другия завършек на света. Изразяваме себе си, без значение от дистанциите, подарява ни чувството за осведоменост и съгласуваност.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР