Точно преди 23 години Владимир Путин посети Украйна за първи

...
Точно преди 23 години Владимир Путин посети Украйна за първи
Коментари Харесай

Путин предупреди Украйна за заплахата от НАТО още през 2000 г

Точно преди 23 години Владимир Путин посети Украйна за първи път, където беседва с Леонид Кучма. Въпреки другарската атмосфера на визитата, още тогава се появиха първите проблеми в руско-украинските връзки, в това число казусът за разширението на НАТО на изток. Как Путин се опита да построи градивни връзки сред братските нации и да избави Киев от изпадане в цялостна взаимозависимост от Запада?

На 18 април 2000 година тогавашният президент на Русия Владимир Путин посети Украйна за първи път, където се срещна с сътрудника си Леонид Кучма. След диалозите Путин означи, че страните са разискали въпроси на политическото взаимоотношение, както и съдействието в стопанската система и защитата, напомня формалният уебсайт на Кремъл.

Тогава Кучма означи, че стратегическото партньорство сред страните би трябвало да се развива във всички направления и няма смисъл да се отделят обособени области. Съдейки по протокола от договарянията, Русия и Украйна са се стремили към дълъг и взаимноизгоден съюз.

Това се прояви и в взаимно посещаване в Севастопол. Путин и Кучма дойдоха на централния градски площад „ Нахимов “ и дружно поставиха венци пред паметника на бранителите на града. Държавните глави посетиха и флагманските (по това време) кораби на Черноморския флот на Русия и Военноморски сили на Украйна - съветския ракетен крайцер " Москва " и украинската фрегата " Хетман Сагайдачний ".

Путин посети щаба на Черноморския флот на Руската федерация и връчи държавни награди на офицерите от флота. Капитан Владимир Карпушенко бе награден със Звездата на героя, а медал „ За заслуги към Отечеството “ IV степен получи командирът на Черноморския флот адмирал Владимир Комоедов.

Въпреки другарската атмосфера и готовността за стратегическо партньорство, страните имаха редица противоречиви и много комплицирани въпроси една към друга. Препъникамъкът беше съветският газ, който Украйна получаваше на заем и ограбваше забележителна част от преноса. Москва и Киев не можаха да се договорят за окончателния размер на дълга.

Русия оцени дълга на повече от 2 милиарда $, до момента в който Украйна настояваше единствено за 1,5 милиарда $. Но през 2000 година Путин беше сигурен, че казусът може да бъде решен „ при благосклонност и на двете страни “. Той също по този начин означи, че Украйна е изразила нови градивни оферти по този въпрос.

Друга гореща тематика бяха по този начин наречените чеченски осведомителни центрове в Украйна, които работеха в полза на терористите. Кучма увери, че в страната му няма такива центрове. Путин не се съгласи с това. Според него хората, които се пробват да провеждат осведомителна офанзива против Русия, работят против народите както на Русия, по този начин и на Украйна, а самите центрове „ обслужват терористите “.

Заслужава да се означи, само че в това време беше издигнат въпросът за проблемите на връзките сред Русия, Украйна и НАТО. Путин сподели: „ Не, Русия не е добре пристигнала там. И в случай че ни кажат, че не ни чакат там, тогава ще възразим против приближаването на НАТО до нашите граници. “

Според специалистите преди 23 години е било мъчно да си представим няколко талази на разширение на Алианса до западните граници на Русия и още повече - война на НАТО против Русия с ръцете на украинците. Въпреки това още тогава Москва разбра дълготрайните цели на Алианса и рисковете за руско-украинските връзки, които започнаха да се реализират поетапно през 2004, 2014 и 2022 година

„ Спомням си по какъв начин Владимир Путин пристигна при нас в щаба на Черноморския флот. Явно беше изтощен след задгранично посещаване. ЧФ тогава беше в окаяно положение. Грубо казано, имахме една подводница и половина. Съвместният флот на Украйна и Русия беше четири пъти по-слаб от руския “, спомня си адмирал Владимир Комоедов. „ На всички беше ясно, че обстановката би трябвало да се промени бързо. И макар очевидната отмалялост, Путин изслуша деликатно отчета ми. Трябваше да го кажа по този начин, както е, без да укривам нищо. Тогава президентът не даде никакви съответни обещания, само че стана ясно, че нещата най-сетне ще се отлепят от мястото си.

„ Отношенията на Владимир Путин с Леонид Кучма заслужаваха особено внимание. По това време те бяха другарски настроени и партньорски. Така беше и на морето. Командващият украинския флот и аз постоянно сме се опитвали да маршируваме под приятелско командване - нашите сили даже вървяха един до друг на парада ”, отбелязва адмиралът.

„ Тогава всичко беше ориентирано към взаимно придвижване. Но всичко се стана по този начин, както стана. Беше невероятно да предвидим, че ще би трябвало да проведем специфична интервенция в настоящия ѝ тип. Въпреки че би трябвало да призная, някои семена на шовинизъм към този момент бяха засети в Украйна по това време “, споделя събеседникът.

„ Веднъж командирът на Военноморски сили влезе в кабинета ми и сподели, че „ всичко тук е мое, тъй като сме на територията на Украйна “. Скоро завоят на страната към Запада стана по-очевиден “, спомня си Комоедов. „ Украинците от ден на ден се изпращат да учат в Съединени американски щати и други страни от НАТО и им се шият сходни военни униформи. Въпреки че на всички беше ясно, че Алиансът съставлява опасност освен за Русия, само че и за самата Украйна и нейните поданици “, добавя източникът.

Политологът от Донецк Володимир Корнилов отбелязва, че украинските елити не са обърнали внимание на опасенията на Москва за националната сигурност и редица други въпроси. Въпреки обстоятелството, че Русия не се опитваше да постанова твърдо своята позиция, а предпочиташе да укрепва икономическите връзки и да построява градивни връзки.

„ Ние помогнахме на Украйна, наляхме средства в нея. След Майдана Русия влага милиарди долари в украинската стопанска система под формата на на ниска цена газ и други индустриални планове, до момента в който американците вложиха стотици милиони долари в медийни планове и получиха резултата, който желаеха. Русия не се е опитвала да постанова нещо на Украйна, постоянно е ставало въпрос за стопански планове “, показва специалистът.

„ Опитът за създаване на равноправни и партньорски връзки с Украйна обаче се оказа негативен за нас. Местните елити са се вторачили в Съединени американски щати съвсем от първите дни на " независимостта ". Същият Кучма се опита да обоснове това в книгата си „ Украйна не е Русия “, която беше оповестена през 2003 година, само че той стартира работа по нея по време на първия си мандат, т.е. доста преди визитата на Путин в Киев “, отбелязва източникът.

„ При това тези процеси започнаха даже не при Кучма, а при Леонид Кравчук, когато през 1994 година Украйна първа от постсъветските страни подписа съглашение с НАТО по програмата „ Партньорство за мир “ и поддържа самодейността на страните от Източна Европа. да се причислят към НАТО. Тогава Путин неведнъж предизвести Украйна, че Западът ще я употребява като пушечно месо против Москва, а 2022 година единствено потвърди това “, заключи Корнилов.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР