Точно преди 20 години, юли в Пловдив също е горещ,

...
Точно преди 20 години, юли в Пловдив също е горещ,
Коментари Харесай

Иван Тотев не иска да е кмет на Пловдив - кой тогава?

Точно преди 20 години, юли в Пловдив също е парещ, температурите стигат 35 градуса, наесен предстоят локални избори, " синият " Пловдив се ръководи на фона на синьо държавно управление, само че мандатите се сменят. Много прилики има със обстановката през днешния ден, когато главният цвят отново е наследник, само че с изключение на няколко фигури, прелитащи от едното към другото синьо, като цяло сякаш живеем в нова действителност. Според министър-председателя - най-хубавата, която човек може да си показа. Според близо 2 млн. избягали от страната - най-лошата. Времето като с линийка разрешава за толкоз дълъг интервал да се начертаят допирателните в двете обстановки, които сякаш не са идентични.
А много еднаквости се откриват в тематиките от юли 1999 и от 2019 година.

През 1999-та приключва мандатът на кмета Спас Гърневски. Начело на Съюз на демократичните сили в Пловдив, той се гря дълго на огъня на революционната романтика от всеобщите безредици, върви отпред на манифестации и построи Родопския надлез. Към края на мандата си, обаче, четем в заглавията на вестниците от това време безславния край - " Гърневски даден за повторно на прокурор ". Новата кандидатура е доктор Иван Чомаков, тогава депутат на Съюз на демократичните сили. По време на неговия мандат Гергов подписа огромната договорка на Пълдин тур и закупи Международния панаир и най-малко десетина къщи в Стария град.

След кметуването на Чомаков Съюз на демократичните сили към този момент не влезе във властта, само че и самото Съюз на демократичните сили се разпиля. Властта пое Славчо Атанасов от Вътрешна македонска революционна организация, който беше недолюбван от Борисов, въпреки че завоюва изборите таман с неговата поддръжка в последния миг. От мандата на Славчо Атанасов остана един монумент на Кан Крум в жк " Тракия " и забавния спомен за разкриване на градски тоалетни с мажоретки. Имаше и нещо като оповестяване на война на Либия най-после.

След него с доста мощен обсег пристигна младият и упорит Иван Тотев от ГЕРБ. В първия си мандат той беше непоколебим, недостижим и дистанциран. Във втория закупи възприятие за комизъм. Междувременно фамилната му империя се разви ослепително. Хотел, бизнес постройка, вкусен имот за строителство на жилищен комплекс съвсем в центъра на града, в който строи брат му...Просто няма какво да се желае повече, има за генерации напред.
Доскоро Тотев уклончиво отговаряше на въпросите за трети мандат, окопаването във властта в Пловдив за 8 години е доста съществено и той в действителност има доста последователи, назначени на положителни служби. Но още при детронирането на Цветан Цветанов от всички постове стана ясно, че и Тотев скоро няма да го бъде. Отношението на Борисов към него в никакъв случай не е било изключително общително, а след рухването на Цветанов си стана искрено жестоко надменно. Последната им среща в Пловдив беше на 17 юни при откриването на Икономическия конгрес в хотела на семейството на Тотев " Империал ".

Кметът на града беше застанал почтително на стълбите, с цел да посрещне премиера, който не го удостои даже с взор. Днес Тотев съобщи, че няма да се кандидатира за трети мандат, въпреки че оставал водач на регионалната конструкция на ГЕРБ и изказването идва напълно в точния момент, защото от довечера стартират събранията на ГЕРБ по региони за номинации за локалните избори. Със сигурност той отново ще получи номинации, в случай че последователите му не се преориентират в придвижване и по-добре по този начин да стане, тъй като, както сподели един път самият Тотев, " Бойко Борисов ще реши кой ще е идващият кмет на Пловдив ". Е, няма място за чудене, Борисов няма да реши в негова изгода. 
Още нещо сподели през днешния ден Тотев - Пловдив в последните 8 години стана платформа, от която всеки може да избере какво да прави. При толкоз незавършени планове, иска ми се да беше изкарал още един мандат. Следващият кмет ще би трябвало да довършва неща, които може да не са му по усета, както не са и по усета на доста пловдивчани, само че стореното е сторено. Голямата Базилика - това голямо железно хале, обичайно на цех, което изникна в самия център на града и се намеси безогледно в архитектурния му тип, стартираният и незавършен Централен площад с разкопките на Източните пропилеи, които подозрително бързо взеха да се възвръщат и с бутафорен привкус, Зоологическата градина, Транспортният план - това са част от нещата, които се явяваха елементи от всеобщата приказна картина.

Новият кмет би трябвало да довърши Европейската столица на културата (ЕСК), а фондация Пловдив 2019 би трябвало да я регистрира и тук също ще станат забавни неща, тъй като като кмет Тотев оглавяваше и фондацията, а нейните дейности не веднъж бяха подлагани на рецензия. Макар и прокуратурата сякаш да ревизира разноските по откриването на ЕСК, безапелационни резултати по този начин и не стигнаха до популацията и то преглътна блокирането на транспортните връзки в центъра за близо месец в най-студеното време на годината, удължаването на крайните периоди на поправки, изхарчването на 2 млн. лева общински пари за два часа театър на 12 януари... Това, което следва, ще сътвори съществени проблеми и кой знае по какъв начин ще свърши. 

Най-вероятният нов кмет от ГЕРБ на Пловдив е регионалният шеф Здравко Димитров - Борисов нееднократно е подчертавал другарските си връзки с него, а и самият Димитров-Зико след срещата с превозвачите предходната седмица сподели нещо доста знаково. Тримата огромни в градския превоз на Града под тепетата освен се оплакаха от загуби поради проваления Транспортен план, само че и от недостижимостта на кмета, който им отказвал среща месеци наред. Зико ги събра на другия ден след репликата: " Ако и в този момент кметът не реши проблемите, ще алармирам министър-председателя ". Репликата е основополагаща за бъдещата политика на възможния кмет, а ще се окаже прав и Тотев - освен Борисов ще каже кой ще е на поста, само че на процедура той ще ръководи и Пловдив. Има още няколко кандидатури на ГЕРБ от актуалните властници - най-вече от районните кметове, само че въпреки всичко изрично още всичко следва. Ще стане кмет този, който Борисов уточни...

От 1990 година насам Пловдив не е имал кмет от Българска социалистическа партия, а в последния общински съвет и групата беше съвсем алегорична. Драмите в партията, доминирана в Пловдив от Георги Гергов, не са от през вчерашния ден и нямат и необикновен ход за оправяне в последния миг. През годините няколко пъти претендент за кмет беше инж. Захари Георгиев, който губеше въпреки всичко с прилична разлика, което не може да се каже за самия Гергов, който завоюва преди време единствено 6%. Днес най-вероятната кандидатура на Българска социалистическа партия е Николай Радев, шеф на Езикова гимназия " Пловдив " и ръководител на групата на общинските съветници от Българска социалистическа партия.

Кандидатурата е качествена, само че и преди 20 години алените излязоха с качествена кандидатура - на арх. Валентин Маринов, а резултатът отново беше негативен. Другите играчи в конкуренцията, която се води от най-малко 8 години, са Славчо Атанасов, някогашен кмет, а сега депутат от НФСБ, Дани Каназирева от " Съюз за Пловдив ", а се чакат и дежурни за поста като Николай Иванов, който никой не възприема съществено.

Дори Николай Бареков съобщи предпочитание да застане отпред на общината, въпреки и към този момент и това да е в границите на хипотезите. При отворените порти на ГЕРБ, които Борисов наложи като модел, може да се чакат всевъзможни изненади, само че здравият разсъдък навежда на мисълта, че по-скоро сега в редиците на ръководещата партия в Пловдив се прави внезапен завой и при издигане на кандидатурата на Здравко Димитров- Зико, мнозина ще бъдат отново в миманса, с цел да си запазят службите и поръчките. 
След като преди години Иван Чомаков стана от кметския стол, той откри реализация при Гергов в Международния панаир, а в последно време се пенсионира.
Спас Гърневски загърби своите най-малко два пласта славно минало - в първия пишеше въодушевени стихотворения за Альоша и беше в първата редица на манифестациите за 9 септември, във втория громеше комунистите от името на демократичното Съюз на демократичните сили - сега се е приютил в ГЕРБ, употребяват го за революционно острие там, където доводите издишат и той, без да му мигне окото, громи тъкмо партиите, от които е произтекъл. Интересно къде ли ще е Иван Тотев след 20 години? 
Ако човек подреди кметовете на Пловдив в новата му история на прехода, ще забележи забавна тенденция- още Николай Сомлев беше висок, всеки идващ е по-висок от предходния. Средният растеж на кметовете на Пловдив за 20 години несъмнено е най-малко 1.85. Чомаков и Тотев гонят 1. 95. По силата на тази логичност няма никакво място за подозрение кой ще е идващият кмет. Зико е от златното потомство баскетболисти на България - минава двата метра. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР