Точно преди 150 години, на 6 март 1869 г., прословутият

...
Точно преди 150 години, на 6 март 1869 г., прословутият
Коментари Харесай

Днес се навършват 150 години от създаването на Периодичната система

Точно преди 150 години, на 6 март 1869 година, прословутият теоретичен труд на Дмитрий Менделеев „ Съотношение сред свойствата на детайлите и атомните им тегла “ е прочетен на съвещание на Руското химическо общество.

Така се ражда периодическата таблица на химичните детайли на Менделеев. „ Това е писмеността, която ни разрешава да поддържаме връзка със света към нас и ни дава опцията да създадем доста медикаменти, метали и нови субстанции ”, споделя химикът Марко де Виво от Италианския институт по технологии.

Нещо повече - ЮНЕСКО разгласи 2019 година за годината на Менделеевата таблица.

Периодичната система (наричана още таблица на Менделеев) съставлява подредба на химичните детайли по техния атомен номер (тоест броя на протоните), електронната настройка и повтарящите се химични свойства. В първичния си вид е представяла свойствата на детайлите според от атомното им тегло (в актуалната интерпретация това е атомната маса). С развиването на теорията за градежа на атома се открива, че най-важната характерност на атомите е не тяхната маса, а броят на протоните в ядрата им. Това дава опция да се посочи формулировката на периодическия закон.

Преди Менделеев са предлагани стотици способи за обрисуване на периодическата система с аналитични криви, таблици, геометрични фигури и други Никой от тези способи не има достолепията на системата, препоръчана от Менделеев – елементарност, непринуденост и улеснение.

В актуалния вид периодическата система се изобразява като двумерна таблица. Всеки дирек (наричан група) се състои от химични детайли с сходно държание и свойства. Всеки ред (наричан период) съдържа детайли с един и същи брой електронни обвивки (слоеве). Всеки интервал стартира с метали и приключва с неметали. Много от групите имат както имена, по този начин и номера. Например група VII A е групата на халогените, а група VIII A – на благородните газове.

Всеки детайл в таблицата има тъкмо избран следващ номер Z, еднакъв на броя на протоните в атомното ядро, и тъкмо избрани координати в периодическата система – интервал и група. Между мястото на детайла в периодическата система (съответно градежа на атомите му) и неговия химичен темперамент съществува взаимозависимост. Тя може да се употребява, с цел да се планува химичният темперамент на детайла и държанието на съответните елементарни субстанции и съединения. Първите 94 детайла съществуват в природата, макар че някои са открити единствено в дребни количества, синтезирани в лаборатории, преди да бъдат открити в природата. /obekti.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР