Точно преди 15 години - на 1 септември 2004 г.,

...
Точно преди 15 години - на 1 септември 2004 г.,
Коментари Харесай

Когато 186 деца си отидат наведнъж - спомен за Беслан

Точно преди 15 години - на 1 септември 2004 година, в съветския град Беслан се разигра една от най-големите нещастия в новата история на човечеството. При терористично нахлуване в локално учебно заведение и последвала избавителна интервенция на спецслужбите починаха 334 души, 186 от които деца.

По жестока подигравка на ориста или поради човешка неточност, част от заложниците бяха убити точно при щурма за освобождението им, при който гибелта си откриха и 12 чиновници на специфичните служби. Още към 750 души бяха ранени при кърваните събития.

Днес в Беслан стотици фамилии, изгубили свои близки, за следващ път означават черната годишнина. Това е единственият град в Русия, в който първият образователен ден не стартира на тази дата. Защото е ден на печал...

Embed from Getty Images

Атаката

В оня съдбовен първи образователен ден чеченски сепаратисти вземат за заложници всички над 1200 души в учебното заведение в дребното градче в Северна Осетия. Малко след началото на тържеството в препълнената с деца, родители и учители постройка нахлуват 32 терористи. Сред тях са и две дами шахидки, които носят пояси с бомби.

Властите стартират договаряния с похитителите, които след два мъчителни дни не дават резултат. През това време обстановката става сериозна, тъй като заложниците са затворени във физкултурния салон, без вода и храна. Терористите им споделят, че това е " апетит в името на Аллах ". Малките деца обаче не устоят и майките са принудени да ги карат да пият от личната си урина.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР